Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Pengar och hot – så styr de resultaten

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2014-10-12

Dokument: Här är matchfixarnas  metoder

JÖNKÖPING. Tre spelare i IFK Värnamo ska ha först ha blivit erbjudna pengar, sedan pressade och till sist hotade för att för­lora med två mål mot Gais i

superettan i fjol.

Hur matchen slutade?

2–0 till Gais.

En 24-årig man är misstänkt för grovt givande av muta, och i Jönköping inleds imorgon en rättegång som är unik i svensk idrottshistoria.

Den första om matchfixning.

Det är början av september 2013, en vecka innan IFK Värnamo ska möta Gais i Göteborg.

Tre av lagets ordinarie spelare kontaktas i omgångar av först en, sedan två personer, som vill att de ska förlora matchen.

Allt börjar med ett telefonsamtal där den nu åtalade 24-åringen ringer en av spelarna. 24-åringen har tidigare provtränat med just IFK Värnamo, berättar föreningens ordförande Kaj Larsson i ett polisförhör:

”Larsson berättar vidare att han under våren 2012 blev kontaktad av en advokat vid namn Klette. Denne uppgav att han företrädde XX och framhöll att XX provspelat för klubben i tre månader och att klubben av den anledningen var skyldig XX lön för denna period. IFK Värnamos advokat tog kontakt med advokat Klette och det hela slutade med att advokat Klette lämnade in en stämningsansökan till tingsrätten. Under denna tid hade Larsson kontakt med XX där denne uppgav att han inte ville fullfölja stämningsansökan. Efter ett tag tog XX själv kontakt med tingsrätten och i och med detta drogs stämningsansökan tillbaka”.

Möttes på parkeringsplats

Martin Klette säger i dag att det inte handlade om en tvist i tingsrätten utan var ett skiljeförfarande under hösten 2011:

– Han anlitade mig som sitt

juridiska ombud. Tvisten gällde uteblivna löner. Av mailkorrespondens med skiljemannen framkommer att talan därefter har återkallats eftersom han fått betalt ett visst belopp av IFK Värnamo, menar Martin Klette.

Vi återkommer till relationen mellan ordförande Larsson och 24-åringen – men först tillbaka till hösten 2013, veckan innan matchen mot Gais.

Den IFK Värnamo-spelare som blir uppringd säger i förhören att han tror att 24-åringen ska förmedla en agentkontakt, och tar med två lagkamrater till ett möte på en parkeringsplats.

Där får de snart klart för sig, enligt förundersökningen, att det handlar om att fixa en match. Gör de det ska de få en stor summa pengar, i ett förhör nämns siffran 300 000 kronor per person, i annat 200 000. Det tycks bero på hur många spelare som slutligen involveras och som ska dela på kakan.

Förtäckta hot

Tonen under mötet beskrivs inte alls hotfull utan som att 24-åringen lägger fram ett affärsförslag. Men enligt vad som hävdas i förhören är spelarna inte intresserade utan tackar nej.

Två dagar senare dyker två andra, okända män upp på den lilla träningsanlägningen Ljusseveka. Och ett nytt samtal med de tre spelarna äger rum på en ny parkeringsplats.

Den här gången ska tonen ha skärpts:

”…man skulle förlora med HCP vilket innebär att man skulle förlora med mer än ett mål. Vidare nämndes att man skulle fixa straff eller rött kort eller något annat. I samband med det här samtalet hade männen också sagt att pengarna är lagda och att man därför var tvungen att ställa upp”, berättar en spelare i förhör.

En lagkamrat vittnar senare om att det ska ha riktats förtäckta hot mot en flickvän, en av spelarna säger att det pratats om ”konsekvenser” om det inte blir som de okända männen vill.

De tre spelarna beslutar sig för att kontakta en fjärde lagkamrat. Anledningen är tränaren Sören Åkebys planerade startelva.

Av träningarna att döma kommer nämligen ”den fjärde spelaren” få chansen från start mot Gais på en av de tre andras bekostnad.

När de besöker honom senare på kvällen är det med inställningen att göra som de blivit beordrade: Fixa matchen.

Ringer släkting för råd

Det hävdar ”den fjärde spelaren” i polisförhör:

”Han uppfattade det som att dom hade sagt att de inte hade något val (…) de var väldigt stressade och rädda och de var väl angelägna om att de skulle få igenom den här läggningen så att säga”.

”Den fjärde spelaren” ringer upp en släkting för att be om råd, och det är senare denna släkting som dagen före matchen kontaktar

tränaren Sören Åkeby som i sin tur direkt vänder sig till ordföranden Kaj Larsson. Efter ett möte med de tre spelarna polisanmäler Larsson händelsen, informerar Svenska Spel samt Svenska Fotbollförbundet och historien rullas så småningom upp.

I polisförhören vägrar både tränare Åkeby (till en början) och ordföranden Larsson (hela tiden) att avslöja eller ens bekräfta identiteterna på spelarna. De hänvisar till ett löfte, och i Larssons fall att han innehar en förtroendeposition.

Nekat i förhören

Namnen blir kända för polisen först efter att rikskriminalen får ett genombrott i utredningen. Enligt Johan Lindmark, åklagare på Riksenheten mot korruption, hade åtal aldrig kunnat väckas utan spelarnas namn.

Den misstänkte 24-åringen har nekat i alla förhör, och vilka de andra två männen är framgår inte. Bland de olika personer han ombeds förklara sin relation till (i vad som tycks vara ett försök av polisen att kartlägga ett större nätverk) säger 24-åringen att en av dem ”har tips om matcher”, och att två är ”farliga”. Samtliga ska vara hemmahörande i Växjö-trakten.

Enligt den telefontrafik polisens Noa-grupp tagit fram – nationella operativa analysgruppen – är hans mobiltelefon  knuten dels till en av de tre IFK Värnamo-spelarna, dels till ett tiotal andra fotbollsspelare i bland annat Råslätt SK, Limhamn Bunkeflo, Kristianstads FF, Ljungby IF och Lunds BK. Alla dessa föreningar har spelat matcher som nu är föremål för en annan av rikskriminalens utredningar där fyra matcher i samma serie misstänks varit utsatta för riggningsförsök. Mobiltrafiken visar även att 24-åringen varit i kontakt med allsvenska Brommapojkarnas målvakt Ivo Vazgec, 28. Ingen BP-match är dock föremål för polisutredning (se artikel ovan).

Om vi backar bandet till IFK Värnamo-fallet så finns där ett par förbryllande omständigheter.

De tre spelare som försökte mutas återfinns på offensiva positioner. Normalt inom matchfixning är att använda målvakt alternativt försvarare.

Relationen reds inte ut

Matchen slutade exakt som det var planerat trots alla larm på förhand: Seger med två mål för Gais, mål som i medierna beskrevs som bjudningar. Och precis som nämndes i ”beställningen” fick en IFK Värnamo-spelare rött kort, dock inte någon av huvudpersonerna i utredningen.

Å andra sidan var Gais favoriter, hade hemmaplan och en bättre tabellplacering.

Ordföranden Kaj Larssons relation med den misstänkte 24-åringen reds inte riktigt ut. I första polisförhöret ger han polisen det telefonnummer som hela utredningen startar med, ett kontantkortsnummer. Han säger att han har fått det av den spelare som blivit uppringd. Men ett annat vittne uppger att samtalen ringdes från dolt nummer. Senare framkommer att 24-åringen provtränat för IFK Värnamo, är ytligt bekant med en av de tre spelarna och dessutom haft en tvist med föreningen.

Förhoppningsvis kan måndagens historiska rättegång ge svar på fler frågor än den om den misstänkta 24-åringens eventuella skuld.

Följ ämnen i artikeln