Dif och Hammarby kan slängas ut från Tele2 Arena

Uppdaterad 2015-10-04 | Publicerad 2013-06-29

Politikern: Vi har makt över vilka som får spela på arenan

Skarp bomb hittades I torsdags hittades en bomb när veteraner från Djurgården skulle spela en uppvisningsmatchen på nybyggda Tele2 arena. Matchen ställdes in och polisen sökte igenom arenan efter fler bomber.

Djurgården och Hammarby räds hämndattacker mellan supportrarna.

Om bråken eskalerar hotar politikerna med att slänga ut klubbarna från Tele2 arena.

– Vi har makten över vilka som får spela där, och blir det inte ordning kommer den makten att utnyttjas, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt.

Madeleine Sjöstedt, kultur- och fastighetsborgarråd.

Torsdagens bombhot mot Dif:s veteranmatch på Tele2 arena har lett till upprörda känslor bland Djurgården och Hammarbys supportrar. Från klubbarnas sida finns en tydlig oro för att våldsamheterna ska eskalera, att det kan bli hämndaktioner under lagens invigningsmatcher i juli.

”Oerhört förbannad”

Bör vi oroa oss för ytterligare våldsamheter?

– Den frågan är helt klart berättigad. Oron finns absolut där. Men den typen av supportrar måste förstå att de förstör för allt och alla, säger Hammarby Fotbolls ordförande Kent Hertzell.

Madeleine Sjöstedt, kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm, accepterar inte fler skandaler kring arenan.

– Klart att man blir oerhört förbannad över bomben, något liknande får inte hända fram-över.

Hon tycker att det är klubbarnas ansvar att hålla koll på sina risk- supportrar:

– Vi måste försöka hålla rent från sådant. Det är ju klubbarna som har störst möjligheter att hålla svansen borta, säger borgar- rådet.

Madeleine Sjöstedt berättar att Stockholms stad i värsta fall kan säga upp Hammarby och Djurgårdens kontrakt med arenan om inte problemen upphör.

Kan det gå så långt?

– Det är klart att det i slutändan är vi som har makten över vilka som får spela där, och den makten kommer att utnyttjas om det inte blir ordning.

– Tele2 arena är till för alla stockholmare, och alla familjer ska känna sig fullkomligt trygga där.

Sjöstedt menar att alla supportrar måste acceptera att det handlar om en ”evenemangsarena”.

– Det är viktigt att påpeka för oss från Stockholms stad. Fotbollen är bara en del av arenan.

”Måste göra något”

Ninni Engberg, vd för SGA (arenabolaget), delar Sjöstedts uppfattning. Kan inte klubbarna hantera sina supportrar riskerar de att kastas ut.

– Det är som hon säger. Skulle det bli värre måste man göra någonting åt det. Någon gång måste man bestämma att nu är det slut. Jag är så arg över vad som hänt. Det handlar alltså om en skarpladdad bomb.