Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Vi finns till för åskådarna...”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-28

Sef-ordföranden Bosse Johansson avslöjar det nya synsättet som ska förändra allsvenskan

De allsvenska klubbarna tänkte igenom allt, och revolutionerade allsvenskan med en rekordtidig seriestart.

Vad de glömde?

Publiken.

– Ingen jäkel ställde frågan om åskådarna ville komma och se oss spela så tidigt, säger Svensk Elit­fotbolls ordförande Bosse Johansson i en intervju om självkritik och sjukdomsinsikt.

Följ ämnen

Örebro, ett par dagar före seriestarten. Allsvenskan håller upptaktsträff och alla tränare får chansen att ge sin syn på säsongen inför Sveriges samlade medier. En efter en svarar de på frågor om sina klubbar och lag.

När frågorna ens närmar sig vad omvärlden tycker suckar flera av dem högt.

– Äh, det där är det mest marknadsavdelningen som bryr sig om.

Efteråt blir jag ombedd att, tillsammans med tv-experten Pelle Blohm, summera intrycken från frågestunden. Jag säger att tränarna verkar ha missförstått sin roll, att de verkar tro att klubbarna fått sin stora publik eftersom de spelar så fantastisk fotboll. Att de är arroganta som inte tar chansen när de har den unika chansen att möta hundratals journalister.

Efteråt kommer en sportchef i en av Sveriges största klubbar fram.

– Alltså, vad menar du? Att vår tränare ska lägga en brakskit och dra ett skämt på scenen?

Det menar jag inte. Jag menar att de borde tänka mer på relationen till publiken, och inte ta intresset för givet.

Snittet ner med 38 procent

Två månader senare träffar jag Bosse Johansson, Elfsborgsordförande och ordförande i Svensk Elitfotboll (Sef), på ett kontor i centrala Stockholm.

Intresset kring allsvenskan genomgår en kris. Försöket med en tidigare startad allsvenska har lett till usla planer och sämre underhållning. Publiksiffrorna har sjunkit med 38 procent. Och Bosse Johansson pratar om relationen till publiken.

– Gång på gång faller vi på det här, att inte vara tydliga i frågan ”för vilka finns vi”. Ett tydligt exempel är den tidiga säsongsstarten. Vi kan vara självkritiska där, säger Bosse Johansson.

– Ett gäng tävlingsmänniskor driver utvecklingen inom Sef. När man ställde frågan om vi ska börja i mars så vann de sportsliga argumenten enkelt, utan reflektion, över de andra aspekterna.

Hur gick diskussionen?

– Vi måste börja tidigare för att utövarna ska bli bättre, för att så är det ute i Europa. Ha längre säsonger, fler matcher. Men ingen jäkel ställde sig frågan om de betalande åskådarna ville komma och se oss spela i mars, med risk för kyla och dåliga planer.

– Den frågan finns knappt i Sef, och det är dags att ta det klivet: För vem finns vi? Om vi bestämmer oss för att vi finns till för åskådarna så måste alla större förändringar utgå ifrån det perspektivet.

Bli bäst i Norden

Johansson är självkritisk, inte enbart i frågan om den tidiga säsongsstarten.

Han ritar pilar i ett block, drar en gräns mellan Breddfotboll (som är till för utövarna) och Elitfotboll (som är till för åskådarna), och resonerar kring behovet av en tankerevolution bland dem som fattar besluten i svensk fotboll.

– Det finns en sportfundamentalistisk hållning. Vi tycker att ”publiken får väl lära sig att komma och kolla i mars”. I vilken annan bransch har du det förhållningssättet till dina betalande kunder? Om nån skulle ha det skulle den dö på en konkurrensutsatt marknad.

Den 28 januari i år tillsatte Sef en styrgrupp som under sju månader ska arbeta med strategiska framtidsfrågor. Med hjälp av konsultbolaget JKL görs en analys och en jämförelse med ligorna i länder som Danmark, Norge och Schweiz.

Grundmålet är redan spikat:

Allsvenskan ska bli Nordens bästa liga.

– Till min glädje har vi bestämt att vi ska ha målsättningar på två sätt: Mål ur åskådarperspektiv och mål ut ett sportsligt perspektiv. I höstas var vi på väg att ramla i samma fälla igen, att bara sätta sportsliga mål.

– Vi ska upp på Europarankingen. Absolut. Men om vi håller fast vid perspektivet att bara utövarna ska styra vår viktigaste produkt så är vi illa ute.

I måndags avslöjade Sportbladet ett av förslagen som diskuterats, en delad allsvenska med tolv lag som efter 22 omgångar blir en mästerskapsserie med åtta lag.

Är det det enda förslaget?

– Nej, nej. Jag förstår att det är kittlande, men det är för tidigt. Och vårt arbete handlar om så mycket annat; agenter, pengafördelning, spel höst-vår, transferfönstret, tidig seriestart eller inte, antal lag i allsvenskan. Det enda som är säkert är att vi ska vända på alla stenar, komma ihåg att vi finns till för åskådarna, och att vi ska bli Nordens bästa liga.

Håller du med Pelle Svensson (Malmö FF:s vd) om att ishockeyn är tio år före fotbollen när det gäller många av de här bitarna?

– Det beror på hur man ser det. Det kan vara så. De har varit duktiga på att sätta åskådaren i centrum.

– Fotbollen måste göra det enkelt att få biljett. Det ska vara bra säten, lätt att hitta en toalett, bra catering. Det är nog bättre att vi spelar fler matcher i juli än i mars. I Sverige vill folk uppenbarligen gå på fotboll på sommaren.

Många fans är upprörda över tv-bolagens makt över matchdagarna. Har ni tappat kundfokus där också?

– Både och. Svår fråga. Å ena sidan har vi åskådarfokus när vi förhandlar tv-avtalen, men Canal Plus vill ju ha sitt också. De vill inte att allsvenskan krockar med Premier League. Jag kan förstå det. Det är en mindre fråga, men det är en del av helheten.

Bosse Johansson skriver ett nytt ord i blocket, med versaler:

”HELHETSGREPP!”.

– Vi har ändå fantastiska förutsättningar. Fotbollen är världens största sport, den är Sveriges största sport. Det finns en brinnande entusiasm i klubbarna, och vi börjar ha sjukdomsinsikt. Den usla starten på allsvenskan har hjälpt oss att ifrågasätta och tänka efter. Att spela fotboll på det underlaget… det är förakt förbåde utövare och åskådare.

Följ ämnen i artikeln