Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Vendela

Beskedet som skapar kaos i svensk fotboll

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2014-12-12

Nu kan klubbarna förlora miljontals kronor

De kom, pumpade in miljarder i svensk fotboll, gick i konkurs – och återuppstod.

Nu kan Sportbladet avslöja att Kentaro inte längre är under tvångsförvaltning i Schweiz – ett besked som skapar kaos för klubbar och tv-bolag i Sverige.

– Vi har ett avtal med rättigheterna för svensk fotboll som sträcker sig över det här och nästa år. Precis som tidigare, säger Kentaros vd Philipp Grothe.

– Allt som gällt mellan Sef och Kentaro är överspelat, säger Svensk elitfotbolls general­sekreteraren, Mats Enquist.

Följ ämnen

Våren 2006 dribblade sig Kentaro Group rakt in i de svenska fotbollsfansens vardagsrum.

För 1,3 miljarder kronor köpte det schweiziska mediabolaget tv-rätten till svenska landskamper samt matcher i allsvenskan, superettan och damallsvenskan.

Ett avtal i den storleksordningen hade Svenska Fotbollförbundet och intresseorganisationerna Sef/EFD aldrig varit i närheten av tidigare.

Symbolen för Kentaro Group blev den excentriske hästhandlaren Philippe Huber från Schweiz som ägde flera av Malin Baryards hästar och var personlig vän till dåvarande förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Kentaro styckade sedan upp rättigheterna och sålde de vidare till svenska och internationella tv-bolag. På så sätt tjänade de själva pengar samtidigt som landslaget och elitklubbarna fick bättre betalt för sin tv-produkt.

”Hoppats på mer”

När avtalet löpte ut och ett nytt skulle förhandlas för åren 2010-2015 bjöd Kentaro åter högst, nu var totalsumman uppe i drygt 1,5 miljarder kronor med den skillnaden att TV4-gruppen direkt köpte hela paketet.

Därmed hade tv-rätten vandrat från svensk fotboll, via agenten Rune Hauge som anlitats som säljare, till Kentaro, och vidare till TV4.

Den årliga ersättningen till elitfotbollsklubbarna låg dock kvar på 180 miljoner kronor att fördela internt vilket fick kritik:

– Jag vill veta varför det behövs två led av agenter? Jag hade hoppats på mer pengar, sa Malmö FF:s dåvarande vd Pelle Svensson.

Om klubbarna då vetat hur situationen skulle utveckla sig, hade de kanske varit ännu mer kritiska.

Fyra år senare, 19 september 2014, skickas ett gemensamt pressmeddelande ut från TV4-gruppen/C More och Svensk elitfotboll (Sef):

”Avtalet mellan Svensk Elitfotboll och Kentaro AG rörande medierättigheter, vilket gällde fram till och med 2015, har avslutats i förtid på grund av Kentaro AG:s konkurs. TV4-Gruppen/C More och Svensk Elitfotboll har sedan tidigare tecknat ett medierättighets- och affärssamarbetsavtal för perioden 2016-2019. Nu har TV4-Gruppen/C More och Svensk Elitfotboll tecknat ett nytt avtal om att detta samarbete skall påbörjas tidigare, med omedelbar verkan från undertecknandet och fram till 2016”.

Det var det andra konkursbeskedet kring Kentaro Group på kort tid. Tidigare hade deras svenska dotterbolag Kentaro AB försatts i konkurs i Stockholm.

Klubbarna svävar i ovisshet

På ytan ser allt ut att vara i sin ordning men när Sportbladet börjar gräva i historien inser vi snart vilket kaos svensk fotboll och tv-bolagen befinner sig i genom Kentaros internationella bolagsstruktur:

– Jag tycker många av transaktionerna mellan deras olika bolag runtom i världen känns väldigt tveksamma. Jag vill likna det vid ett pyramidspel där de skjutit de oundvikliga förlusterna framför sig, säger en insatt klubbledare som vill vara anonym.

I senaste tillgängliga årsredovsiningen för Kentaro AB från i mars i år skriver exempelvis den auktoriserade revisorn Jan Carlsson om bolagets olika miljontransaktioner:

”Vi vill fästa uppmärksamheten på att vi inte kan utesluta att utbetalningarna till moderbolaget skett i strid med aktiebolagslagens regler om värdeöverföring då de överstiger bolagets fria kapital”.

De svenska elitföreningarna svävar fortfarande i ovisshet vad avtalet mellan Sef och TV4/C More innebär ekonomiskt uppger klubbföreträdare för Sportbladet.

Enligt uppgifter har flera klubbar heller inte fått alla utbetalningar för fotbollsåret 2013 trots att Kentaro så sent som 2014 ska ha fått in uppskattningsvis 150 miljoner kronor från Uefa när Uefa tog över tv-rätten till landslaget.

Det saknas i storleksordningen drygt 30 miljoner kronor som Svensk elitfotboll anser sig ha rätt till, enligt Sportbladets uppgifter.

Svensk elitfotbolls generalsekreteraren Mats Enquist vill inte kommentera storleken på skulden men bekräftar att det finns en skuld:

– Pengarna Kentaro fick från Uefa borde de ha kunnat använda för att säkra och fullgöra sina förpliktelser gentemot oss och andra. Så verkar det tyvärr inte ha blivit, säger Mats Enquist.

Bokföring saknas

Samtidigt framgår i konkursbouppteckningen över Kentaros svenska dotterbolag att TV4-gruppen är skyldiga Kentaro AB hela 63 miljoner kronor. TV4-gruppen vill inte kommentera den uppgiften.

Dessutom gör konkursförvaltaren Hans Renman bedömningen att Kentaro AB har en momsskuld till svenska staten på 100 miljoner kronor:

– Att den existerar har jag bedömt utifrån de handlingar som finns och i samtal med företagets tidigare revisor. Kentaros bokföring saknas fortfarande men jag har en liten förhoppning att kunna få ta del av den.

Hur då?

– Kentaro Ltd, det engelska bolaget, är satt under konkursförvaltare och denne har beslagtagit all dokumentation som fanns på Kentaros Londonkontor. Där finns eventuellt det svenska bolagets bokföring, säger Hans Renman.

”Aldrig försatta i konkurs”

Den kanske största tvisten i hela den svåröverskådliga härvan blir tydlig när Sportbladet får tag på Kentaro AG:s schweiziske vd Philipp Grothe.

Hans svar på våra frågor är lika tydliga som skarpa:

Är inte Kentaro AG längre satt under likvidation?

– Nej, vi är igång som vanligt. Vi förklarade tidigt vad den här processen i Schweiz innebar och nu har den löst sig, precis som vi sa från början. Det var komplicerade juridiska processer, men vi var aldrig försatta i konkurs.

Vad innebär den här nya situationen för Kentaros engagemang inom svensk fotboll?

– Vi har ett avtal med rättigheterna för svensk fotboll som sträcker sig över det här och nästa år. Precis som tidigare.

Sef sa upp det avtalet i september och tecknade ett avtal direkt med TV4.

– Jag vet inte varför de gjorde på det sättet. Frågan får ställas till dem.

Bör svenska klubbar vara oroliga för en konflikt om tv-avtalet?

– Nej, varför det? Vi har alltid fullgjort våra förpliktelser. Klubbarna har alltid fått sina pengar. Vi tänker leva upp till det nu också.

Hur kommer ni agera?

– Vi tänker följa avtalet. Mister Huber sköter de delarna nu. Det är i våra ägares intresse att vi bevakar företagets värden. Det är lite tidigt att spekulera i vad som kommer hända, säger Philipp Grothe.

”Fattat rätt beslut”

Å ena sidan har alltså Svensk elitfotboll tecknat ett helt nytt avtal med TV4-gruppen och C More – å andra sidan har den gamla avtalsparten Kentaro AG inte alls gått i konkurs.

Å tredje å fjärde sidan tillkommer ett myller av skulder och fordringar i olika riktningar enligt de offentliga handlingar Sportbladet tagit del av.

Sef:s Mats Enquist säger att han känner till att Kentaro AG:s likvidation är hävd:

– Men att Kentaro nu långt senare har lyckats häva konkursprocessen i Schweiz förändrar ingenting för oss. Vi har ett nytt avtal med TV4/CMore nu.

Kentaros vd Philipp Grothe hävdar att tv-avtalet mellan Kentaro AG och Sef gäller?

– Det får stå för honom. Med den information vi hade i september var läget sådant att vi både kunde och kände oss tvingade att bryta avtalet. Det är upp till Kentaro om de vill agera utifrån deras uppfattning.

Känner du oro kring vad en tvist kring detta kan komma att innebära?

– Det finns alltid olika uppfattningar i en så här komplex fråga. Men vi känner stark trygghet att vi fattade rätt beslut utifrån läget och den information som fanns tillgänglig.

Finns det några kontakter med Kentaro?

– Det finns en pågående kontakt mellan våra juridiska representanter, säger Mats Enquist.

Eller som Kentaro-vd:n Philipp Grothe uttrycker saken:

– Vi kommer att hålla er informerade hur det här utvecklar sig.

Följ ämnen i artikeln