Här är fansens kravlista - rösta vad du tycker!

Uppdaterad 2011-09-20 | Publicerad 2011-09-19

Fortsätt gärna diskussionen här på sportbladet.se!

Något har varit annorlunda i allsvenskan på sistone. Ljudet.

På inrådan av ”Positiv läktarkultur” har fotbollsfansen protesterat mot etablissemanget – förbundets bedömningar, politikernas beslut och medias publiceringar – genom att vara tysta under matchernas första tio minuter.

I går berättade Sportbladet om initiativet och om varför det startats.

Men vad de vill de egentligen?

Och vilka svar får de?

1. Sluta döm kollektivt!

Positiv läktarkultur: ”Vi vill se ett förbund som aldrig skulle kunna tänka sig att bidra till denna politiska korrekthet genom att låta en berusad tonåring med en smällare förstöra en fotbollsfest för 20 000 andra åskådare”

Khennet Tallinger, ordförande disciplinnämnden, svarar:

– Jag har full förståelse för vad de tycker, men det är klubbarna själva som har sagt hur de vill ha regelverket. Klubbarna har bestämt att man inte bara ska döma de enskilda, utan att klubbarna har ett strikt ansvar för sina supportrar. Klubbarna bestämmer det via sin organisation SEF en gång om året.

– Efter det tillsätts en disciplinnämnd som ska följa reglerna. Det är inte vi som har hittat på reglerna, vilket många verkar tro.

2. Förbjud inte ramsor!

Daniel Wilhelmsson, Black Army:

– Man kan inte bestraffa vad vi skriker. Och hur skulle de kunna dra gränsen? Hur ska de få alla att hålla käften?

Khennet Tallinger svarar:

– De har nog inte riktigt klart för sig hur vi dömt. För att förbjuda något som ”jävla hora” som riktades mot (domaren) Martin Hansson så ska det vara uttaget, personligt och med hög intensitet. Riktigt kränkande. Om vi har en kvinnlig domare, om Lisa Svensson dömer och det skanderas ”hon är en jävla hora” – tycker ni då det är trevligt? Ska hennes arbetsklimat vara på det sättet? Tycker ni inte det, ja, då får det vara straffbart.

3. Förbjud inte tifon!

Daniel Wilhelmsson, Black Army:

– Det började med förbudet mot pyroteknik. Sedan kom banderollerna och nu vet man inte vad som ska hända. Snart förbjuder de papper, plast och tyg och tvingar alla att sitta. Då kan vi säga att fotbollen har dött.

Lars-Åke Lagrell, ordförande Svenska fotbollförbundet, svarar:

 – Det har jag inga synpunkter på, det blir isåfall efter min tid. Så det blir jag isåfall oskyldig till. Men om det var så att bengaler och liknande var ofarliga så skulle de tillåtas överallt, inte bara i Sverige, utan även i övriga Europa.

4. Häv anmälningsplikten!

Positiv läktarkultur: ”Vi vill se ett förbund som står sida vid sida med oss supportrar, inte ett som håller tyst när politiker röstar igenom förslag som hotar rättssäkerheten för oss”.

Tommy Theorin, generalsekreterare Svensk elitfotbolll, svarar:

– Detta är något som riksdagen har beslutat. Så det måste finnas grund för det, de har all juridik bakom sig.

Tycker du det är bra?

– Ja, vi har sett att det fungerar i andra länder. Jag tror att det är en av nycklarna till att få bort dessa få som ställer till det så mycket för så många.

5. Inför aldrig en åldersgräns på läktaren!

Daniel Wilhelmsson, Black Army:

– De vill reglera på alla möjliga sätt. Varför ska man prata om en ålder som gör det okej. Vad har det med saken att göra?

Lars-Åke Lagrell svarar:

– Jag har aldrig ens hört talas om att någon har föreslagit en åldersgräns.

6. Värna ståplats!

Peter Jörnell, Grönsvart Göteborg:

– Man visar att man är emot ståplats. Det ser man på nya arenor och på säkerhetskrav som bar ställs på ståplatspubliken. Det har lett till att traditionella ståplatspubliken skuffats undan. Vi har färre toaletter och färre kiosker också. Det är negativt för totala publiksiffran

Lars-Åke Lagrell svarar:

– De har rätt att i hela världen så går trenden mot arenor utan ståplats. Men det är hela tiden upp till våra föreningar. Swedbank Arena kommer inte ha några ståplatsen men är det så att svensk fotboll, det vill säga klubbarna, vill ha ståplats så finns det lösningar för det också. Det är bara att engagera sig om man tycker att det som finns nu är fel. Det är mycket enkelt.

7. Media: sluta överdriva våldsamheterna!

Niklas Persson, ordförande i Kärnan:

– Uppmärksamheten är snedvriden och förstorad. Problemen är mindre nu än förut, men man år intrycket att det är tvärtom när man läser tidningarna

Daniel Wilhelmsson, Black Army:

– Det har gått lavinartat. Jag kommer ihåg för några år sedan, då var det inte alls samma snack. Det finns fortfarande våld, men helt andra händelser än förut. Nu händer ingenting och man säger ändå ”huliganism”, säger Wilhelmsson.

Sportbladet svarar:

Vi har rannsakat oss och – framförallt – räknat efter. Hur många artiklar har vi totalt skrivit om (den ovanligt turbulenta) allsvenskan 2011? Hur många av dessa har handlat om våldsamheter? Vi har valt att definiera begreppet ”direkt eller indirekt om våld” brett för att inte förminska statistiken från vår rapportering om problem kring arenorna.

Här är resultaten:

April: Totalt 328 artiklar om allsvenskan, 20 direkt eller indirekt om våld.

Maj: Totalt 296 artiklar, 43 direkt ­eller indirekt om våld..

Juni: Totalt 204 artiklar, 22 direkt eller indirekt om våld..

Juli: Totalt 149 artiklar, 4 direkt eller indirekt om våld.

Augusti: Totalt 195 artiklar, 8 direkt eller indirekt om våld.

September: Totalt 46 artiklar, 9 direkt eller indirekt om våld.

Totalt 1218 artiklar, varav 106 (8,6 procent) direkt eller indirekt handlar om våld på ett eller annat sätt.

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln