Det stora bengalbråket splittrar svensk fotboll
Publicerad 2011-04-14
Supportrar enade mot SEF
Bör man tillåta bengaler och pyroteknik på de svenska läktarna?
Definitivt ja, tycker Supporterunionen SFSU.
Absolut inte, menar Svensk Elitfotboll.
Det är ett ständigt debattämne och det här året är inget undantag. Pyrotekniken har tvärtom varit extra omdiskuterat under säsongsstarten sedan domarna har fått direktiv att pausa spelet när bengaler tänds på läktarna – något som både inneburit längre övertid och flera avbrott i spelet.
I premiäromgångens Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK fick domaren Johan Eriksson stoppa matchen inte mindre än fyra gånger.
’Finns ingen poäng’
Bör man inte – under kontrollerade former – tillåta pyroteknik på de allsvenska läktarna?
Utan tvekan, anser Svenska Supporterunionen.
– Man borde kunna göra en ansökan där man preciserar vad man planerar och så får arrangör och brandmyndigheterna ta ställning till det. De kommer aldrig att godkänna något som inte är säkert, säger Viktor Capel, organisationens ordförande.
– Dessutom finns det en poäng i att inte kriminalisera människor. Om man tänder en bengal så ska man kunna göra det med lagen i ryggen.
Riskerna för stora
Sef:s generalsekreterare Tommy Theorin håller inte med. Han menar att det är otänkbart med pyroteknik på läktarna: riskerna är helt enkelt för stora.
– Det är för farligt. Vi hade det här på prov för några år sedan och då sa de lokala brandmyndigheterna nästan alltid nej, det var för osäkert. Bengaler i folksamlingar är jättefarliga grejer, det handlar om oerhört höga gradantal, säger Theorin och tar upp ett exempel från förra årets derby mellan Malmö och Helsingborg.
Förbjudet
– Då tände någon en bengal under en stor flagga, då var det sekunder från en av de större katastrofer som vi haft.
SFSU vill att man i förväg ska berätta hur och var man ska använda pyrotekniken.
– Vi hade det på förslag som sagt. Vår uppgift är att se till att alla åskådare mår bra och dessutom är det lagförbjudet att använda pyroteknik i folksamlingar. Det gäller också att ta hänsyn till folk som har astma och liknade.
’Skulle fungera bättre’
Viktor Capel tycker inte att det argumentet håller.
– Om man vet vad som planeras så har du tid att förbereda dig, du har information att förhålla dig till. Jag tror inte att det skulle fungera hundraprocentigt då heller, men fan så mycket bättre än det gör i dag.