Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Vendela

Löftet: Fler utvisningar

Publicerad 2011-03-21

Domarbasen inför allsvenska starten: ”Har varit för mjäkiga”

I fjol var svenska domare för försiktiga.

Till i år lovar de att oftare döma röda kort för tacklingar på mittplan.

– Vi är överens om att det här blir bäst, säger domarbasen Bosse Karlsson.

Följ ämnen
NU ÄR DET NOG!| Michael Lerjéus och de andra domarna har varit för snälla på planen. Därför utlovar domarbasen Bosse Karlsson en strängare domarkår under 2011 års allsvenska säsong.

Malmös Ivo Pekalskis tackling mot Helsingborg var brutal. BP:s Pär Asps satsning var ännu grövre. De båda står som exempel för vilka upprepade misstag som allsvenska domare stod för 2010.

2011 kommer liknande smällar att ge rött kort.

– Pekalskis tackling på Marcus Lantz gav gult men var egentligen knallrött, säger Bosse Karlsson.

Inga nya ’Mellbergare’

Har ni varit för mjäkiga?

– Ja. Vi är överens om att vi var det förra året

i vissa situationer. Det går så fort att killarna inte är förberedda när någon tappar bollen och vill vinna tillbaka den fort.

Inga regler är egentligen ändrade till i år, men domarna har valt ut två matchsituationer de ska stävja bättre. Det ena är när spelet vänder och en spelare som fumlat på mittplan chansar på att vinna tillbaka bollen.

– Ja, det är som Olof Mellberg mot San Marino (där han visades ut). Ett tvåfotshopp med fotsulorna rakt framåt kan vara slutet på karriären. Vi kan inte hindra dem från att tackla, så vår uppgift är att med straff göra spelarna rädda så att de låter bli, säger Karlsson.

”Spelarna blir rädda”

Är den här sortens tackling vanlig?

– De händer. Om man tappar boll på mittplan blir man rädd och ska ta tillbaka den. Då kommer satsningen för att rädda sitt eget skinn.

Den andra situationen är när spelarna flockas runt domare eller varandra efter avblåsning. Det tycker Karlsson stör matchbilden.

– Det finns instruktioner av Uefa/Fifa att ge minst ett gult eller rött. Vi tycker det är viktigt att hitta initiativtagaren. De andra kan man ofta låta bli, säger han.

Följ ämnen i artikeln