Spelade in 1,5 miljoner

Publicerad 2013-05-14

Novakovic: Vi kommer inte glömma Ivans fru och barn

0–0 i frisparkar, 0–1 i matchen, 8 058 åskådare och 15 minuters speltid för Nebojsa Novakovic.

Men en siffra är viktigast: AIK och Dinamo Zagreb spelade in 1,5 miljoner kronor till änkan Senka Turina.

– Vi kommer inte glömma Ivans fru, de två barnen och det tredje som är på gång, säger Novakovic.

Nebojsa Novakovic.

I går var en väg i Solna omdöpt. Det som normalt är Evenemangsgatan hade tillfälligt fått namnet Ivan Turinas gata.

Hundra meter därifrån vecklade några barn ut en enorm gul tröja i mittcirkeln på Friends arena. Ett porträtt täckte norra ståplatsläktaren och vita lappar med nummer 27 sträcktes upp av 8 058 personer som skanderade Ivan Turinas namn.

Nordin byttes in

Minnesmatchen för den döde målvakten var inte sevärd ur fotbollshänseende, men en vacker och förbrödrande uppvisning av AIK och Dinamo Zagreb. Kroaterna hade flugit till Stockholm för att hedra sin förre lagkamrat och gjorde matchens enda mål i 23:e minuten genom Ante Rukavina.

Resten av de 27 minuter långa halvlekarna var lugna och värdiga. Veteranerna Krister Nordin, 45, och Nebojsa Novakovic, 48, byttes in i andra halvlek till publikens jubel.

Efter slutsignalen la de armarna om varsin Dinamospelare. Båda trupperna gick så, i en stor omfamning, mot norra ståplatsläktaren för att hålla en tyst minut.

– Klubbarna har kommit varandra närmare. Inte bara den här dagen, utan förhoppningsvis ska vi göra något tillsammans i framtiden också. För Ivans familj, framför allt, säger Novakovic.

Överskottet från matchen ska tillfalla Ivan Turinas familj. AIK räknar med att drygt 8000 åskådare innebär runt en miljon kronor till änkan Senka och hennes barn. Därtill kommer sponsorpengar och matchprogram, vilket gör att summan landar någonstans runt 1,5 miljoner kronor.