”Kan spela inför tomma läktare”
Publicerad 2012-11-06
Femton miljoner för fyra spelare – sex miljoner för polisen
15,1 miljoner för fyra tunga värvningar.
Men det som bekymrat AIK mest säsongen 2012 är poliskostnaderna.
Efter en nota på sex miljoner kronor, trots rabatt, överväger klubben att stänga ute publiken i för dyra matcher.
– Då behöver man inte polisbevakning, säger vd:n Thomas Edselius till Sportbladet.
AIK släppte på tisdagen sin ekonomiska rapport för årets tre första kvartal. Där berättar klubben bland annat att de profilerade nyförvärven Celso Borges, Daniel Majstorovic, Henok Goitom och Ibrahim Moro kostat klubben motsvarande omkring 15 miljoner kronor i ökade personalkostnader (sign on och lön).
– Vi har fått sponsorpengar för dem men de intäkterna kommer in senare än kostnaderna. Men det är fyra tunga förvärv vi gjort där och det är en medveten satsning för att få ett starkt lag, säger vd:n Thomas Edselius.
”Måste hitta några jätteintäkter”
Samtidigt räknar AIK med att betala sex miljoner kronor för polisbevakning 2012. Då hade ändå klubben en rabatt på 75 procent av kostnaderna fram till den 1 juli i år.
– Det som krånglar till det är Europa-matcherna som är svindyra. Det är knappt så att man går plus på dem eftersom det är så höga poliskostnader. En match mot lag som PSV eller Napoli kostar 800 000 kronor i polisbevakning var och en. Om vi då tänker nästa år, med motsvarande Europa-matcher, skulle det kunna landa på åtta-nio miljoner, kanske till och med nio-tio i poliskostnader. Det är svårt att veta exakt eftersom vi aldrig får reda på vad deras siffra grundar sig på. De bara debiterar oss.
Är det genomförbart för AIK?
– Det är den stora frågan. Nu hade vi tur som gick till gruppspelet, vi förtjänade det men det var inte lätt. Men om vi ett vanligt år skulle ha en extra skatt på åtta-nio miljoner så skulle det, historiskt sätt, vara väldigt svårt att bli lönsam då. Då måste man hitta några jätteintäkter på publik eller jättefantastiska sponsorkontrakt.
”Är jättefrustrerade”
AIK har i år fått in 19 miljoner kronor från Europa-spelet i bidrag från Uefa för vinsterna i kvalomgångarna, avancemanget till gruppspelet och publik- samt marknadsintäkter. Ändå är resultatet före skatt minus 6,9 miljoner kronor (bland annat beroende på säkrade intäkter från sponsorer som betalas ut senare).
– Utan de sex miljonerna i poliskostnader hade det kunnat se betydligt bättre ut. Vi har ändå haft ett relativt framgångsrikt år.
Hur mycket tjänar ni på en Europa-match?
– Om vi säger att det kommer 15 000 personer mot PSV kan vi kanske, högt räknat, få ett snitt på 200 kronor/biljett. Det blir tre miljoner. Sedan ska kostnader för att äga säkerhetspersonal som ordningsvakter och publikvärdar och hela hyran räknas bort. Då blir det inte lätt att få lönsamhet i det. Vi är jättefrustrerade.
Vad ska ni göra?
– Vi gör så mycket vi kan. Vi försöker påverka och pratar med politiker. Vi skriver och går på. Sedan ligger utredningen från Björn Eriksson ute på remiss i olika politiska instanser. Vi står helt bakom den eftersom den föreslår att det är bättre att ge klubbarnas extra stöd för att själva komma tillrätta med problemen. Men sedan vet vi inte om den går igenom och hur lång tid det skulle ta. En lagändring sker normalt 1 januari eller 1 juli. Realistiskt sätt är det då 1 juli vi får hoppas på. Men om det inte går igenom får vi sätta oss ner och ta en rejäl funderare. Vissa matcher kanske inte går att genomföra då.
Vad gör man om en match inte går att genomföra?
– Då spelar man inför tomma läktare. Då behöver man ju inte ha polisbevakning.
Fotnot: AIK:s tre hemmamatcher i Europa League finns inte inräknat i den ekonomiska rapporten för perioden.