Hoppa till innehållSportbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Dragkamp om Gnaget

Uppdaterad 2011-07-24 | Publicerad 2011-07-23

Så tävlar de nya arenorna om att locka till sig AIK

alla vill ha aik Blir AIK kvar i Solna – eller tvingas fansen söka sig till Hammarbyland för att se matcherna?

Anbudstiden är ute.

Snart avgörs vilken arena AIK spelar på i framtiden.

– Vi vill ha ett hemmalag – och det ska vara AIK, säger Swedbank Arenas Malin Sparf Rydberg.

– Vår arena är fantastisk och i rätt storlek, säger Stockholmsarenans Ninna Engberg.

Frågan kring var AIK ska spela sina hemmamatcher i framtiden har dryftats i åratal.

Men inom kort kommer frågetecknen att rätas ut.

I onsdags gick anbudsfristen ut och som väntat har både Stockholmsarenan vid Globenområdet och Swedbank Arena i Solna lämnat in förslag om att få AIK som hyresgäst framöver.

– På måndag kommer vi att öppna anbuden och börja jobba med dem. Fram till dess har vi inte så mycket att uttala oss om, säger AIK:s vd Annela Yderberg.

Egen arena dröjer

Den tredje lösning som diskuterats inom AIK om att bygga en egen arena kan inte realiseras förrän tidigast 2013, och frågan är hur länge AIK kommer att spela på den arena de väljer.

– Nästa år har AIK spelat 75 år på Råsunda, och vi kan komma stanna lika länge på vår nästa arena också, eller så blir det betydligt kortare än så. Det får framtiden utvisa, säger Annela Yderberg.

Att flytta från Råsunda i Solna till den nya nationalarenan i samma kommun kan ses som det mest naturliga steget för AIK. Men tveksamma röster har höjts för att arenan, med 50 000 sittplatser, är för stor för ett allsvenskt lag.

– Fördelen med Swebank Arena är att det övre etaget kan skärmas av på ett integrerat sätt för att minska ned publikkapaciteten till 30 000. När man går in på innerplan slås man av hur intim arenan är, så storleken är knappast något problem, säger Swedbank Arenas kommunikationschef Malin Sparf Rydberg.

Mitt i Bajenland

AIK:s andra arenaalternativ, Stockholmsarenan, har möjligen en storleksmässig fördel med sina 30 000 sittplatser – men knappast en geografisk. Att Solnalaget kan komma att spela sina hemmamatcher i Bajenland ses inte med blida ögon hos de grönvita fansen, vilket blivit mer än tydligt för Stockholm Globe Arenas vd Ninna Engberg, som också sitter i styrelsen i Hammarby fotboll AB.

– Jag har full respekt för att supportrarna visar starka känslor, men vi får inte glömma att det även gynnar Hammarby ju fler lag som spelar på Stockholmsarenan. Vi ingår en form av partnerskap med de lag som spelar hos oss och ju mer pengar vi får in kommer också mer att gå tillbaka till klubbarna.

Följ ämnen i artikeln