”Fantastisk – trots att kroppen inte är med”
Publicerad 2014-07-03
Tim Howard älskas och hyllas i hemlandet – för kampen mot Tourettes syndrom
Mot Belgien agerade Tim Howard vägg och med sin historiska insats höll han USA:s dröm om kvartsfinal vid liv hela vägen till slutsignalen.
Hemma i USA har målvakten växt fram till en hjälte och där fascineras man över hur han – trots Tourettes syndrom – kan vara en av världens bästa.
– Inte ens mina läkare kan förklara det, säger Howard.
Tim Howard är mannen på allas läppar hemma i USA efter hans historiska insats i åttondelsfinalen mot Belgien. Hans 16 räddningar under matchen är bästa målvaktsfacit i VM-sammanhang sedan 1966 – när man började föra statistik.
Tv-framträdandena avlösar varandra i hemlandet där man fascineras av att Howard kan vara så pass bra – trots att han lider av Tourettes syndrom.
– Det som gör det hela än mer fantastisk för mig är att han gjorde det med den Tourettes som han varit så öppen med. Han sa efter matchen att hans Tourettes gjorde sig påmind mer än vanligt. För att lösa det släppte han loss kroppen och lät den göra lite vad den ville när bollen var på belgarnas planhalva. När skotten kom lyckades han sedan behålla kontrollen. Det är fantastiskt för mig att han presterade på den nivån när kroppen inte var helt med honom, säger Rachel Nichols, programledare hos CNN.
”Händer hela tiden”
Tourettes är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och drabbade personer lider av tics i form av bland annat ryckningar, spänningar, hopp och handklappningar. I kombination med de motoriska ticsen förekommer även vokala tics som bland annat harklingar, grymtningar och hostningar.
De vokala ticsen kan senare utvecklas till ord eller hela uttryck – ibland svordomar.
I en intervju med Spiegel Online från 2013 berättade Howard om hur han hanterar sin diagnos.
– Jag har aldrig räknat hur många tics jag får per match. Det händer hela tiden, utan förvarning, och de ökar i mängd ju närmare jag kommer en viktig match. Det händer alltid oftare när jag är extra nervös.
Men när en anfallare närmar sig honom med intentionen att göra mål, då håller sig musklerna mirakulöst lugna.
– Jag har ingen aning om hur jag lyckas med det. Inte ens mina läkare kan förklara det. Det är förmodligen tack vare att mitt fokus på matchen just då är starkare än min Tourettes.
Vill inspirera
Howard är förskonad svordomarna – som endast drabbar 10 procent av personer som lider av Tourettes.
– Det har aldrig glidit en svordom ur munnen på mig.
För Howard började bekymmerna redan vid nio års ålder, och kampen för att lära sig att hantera det.
– När jag var mellan 9 och 15 år gammal var det kaosartat med olika ryckningar, och de var ganska starka. Jag kunde lista ut hur ett tics fungerade men sen, pang, kom en ny slags ryckning, säger Howard till Neurology Now.
I dag känner han väl till sina tics och säger att han är stolt över att inte tillåta sig själv att begränsas av Tourettes syndrom.
– En av de bästa saker jag kan göra för medvetenhet kring diagnosen är att synas hos allmänheten. Jag syns på tv med mina ryckningar. Jag tycker att det är ganska coolt.