Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-07

Puyol nickade Spanien till VM-final

Spanien är för första gången någonsin klara för VM-final i fotboll.

Men hjälten heter varken David Villa, Fernando Torres eller Pedro.

Istället var det 178 centimeter långe Carles Puyol som nådde högst på en hörna och nickade in matchens enda mål.

– Det här är ett av Spaniens största ögonblick. Vi har skapat historia. Nu ska vi till final och göra det igen, säger David Villa.

Han är 32 år gammal och har vunnit allt som går att vinna på klubblagsnivå. Men i kväll nådde Carles Puyols karriär en helt ny höjd.

Bara Barça i målprotokollet

Det var också just höjd som gjorde att Puyol tog Spanien till VM-final. Den 178 centimeter långe spanjoren visade spänst när han nådde högst på en hörna i den 73:e minuten och satte semifinalens enda mål med en stenhård nick.

– Det var vår bästa match i VM och vi visar en gång för alla att vi växer i viktiga matcher. Vi borde ha gjort fler mål men Puyols har tagit oss till final, säger David Villa.

Målet markerar också klubblaget Barcelonas totala dominans i det spanska landslaget. Tre spanska spelare har gjort mål i årets turnering och samtliga representerar till vardags Barça.

Nyförvärvet David Villa är värst med sina fem fullträffar. Bakom honom har mittfältaren Andres Iniesta hittat nätet en gång och nu är alltså även försvararen Carles Puyol målskytt.

Historisk världsmästare

Anfallaren Pedro hade dessutom ett jätteläge när han, tillsammans med Fernando Torres, kom ensam mot en tysk försvarare i den andra halvleken. Men den unge talangen dribblade bort sig själv.

Det är det dock knappast någon i Spanien som grämer sig över det efter segern mot Tyskland. Matchen slutade 1-0 trots tysk press på slutet då Puyol agerade fältherre även defensivt och hjälpte laget att hålla tätt.

– Alla har överträffat sig själva. Både i försvaret och framåt, säger förbundskapten Vincente del Bosque.

Det innebär nu också att världen kommer att få en ny mästare den 11 juli.

I det första mästerskapet på den afrikanska kontinenten kommer Holland eller Spanien att vinna sin nations första VM-guld.

– Vi har skapat historia. Nu ska vi till final och göra det igen, säger David Villa.