Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Friends Arena är rena gudagåvan”

Publicerad 2014-10-07

Efter två års tystnad – nu svarar Friends vd ALLA kritiker

Under två år har de varit tysta.

Nu väljer Friends Arena, genom vd:n Thomas Perslund, att bemöta den våg av kritik som slagit mot arenan.

– Den här arenan är rena gudagåvan.

Efter att Sverige förlorat kampen om EM 2020 riktades återigen kritik mot Friends Arena. Sportbladet valde att publicera en lista med tio skäl till att arenabygget häcklats – som fick Friends Arenas vd att reagerade. Vi tog därför med oss listan ut till Solna när Thomas Perslund nu bestämt sig för att bemöta kritiken.

– Jag saknar stoltheten i vad Stockholm faktiskt börjar få till med två arenor i världsklass. Att vi har två fantastiska arenor. Därför är det viktigt för oss att nu kommunicera hur vi ser på det och vad som är fakta. Se bara vad arenan hittills har betytt för intresset för svensk fotboll. Svenska landslaget har inte haft så många i publiken så ofta sedan 60-talet och AIK har aldrig sålt så många säsongskort som 2013 och 2014, säger Perslund.

”Plankade över järnvägsområdet”

Under Friends Arenas snart tvååriga livstid har en mängd delar kritiserats. Det har handlat om akustik, att området är en byggarbetsplats, att det inte går att ta sig till arenan, att den inte tål regn, att den inte är säker, att bygget blev dyrare än planerat och framförallt gräset. Lösningen på allt tycks handla om ett ord: Tålamod.

– Alla ägare visste om logistikproblemen och därför sa vi att vi skulle ha en uppstartsperiod på tre till fem år. Då kan man ställa sig frågan om det var rätt att öppna arenan. Svaret är att det inte hade gått att inte öppna den. Råsunda hade så stora problem att det inte gick att spela där längre. Då var det bättre att öppna här och försöka hantera logistiken så bra som möjligt.

– Då valde man den här tidpunkten. Så här i efterhand borde kanske infrastrukturen ha varit klar före arenan. Det tycker ägarna också nu. Men när man gjorde planeringen bedömde man att arenan inte behövde den typen av infrastruktur. Man missbedömde storleken på arenan och vidden av logistiken, det får vi ändå vara ödmjuka och säga. Vi hade besökare från början, som vid Sverige-England plankade över järnvägsområdet. Det var inte klokt. Där är vi nog ganska överens.

Sedan öppningen menar Perslund att kommunikationerna förbättrats drastiskt. En taxi-depå finns nu på plats, en ny ingång till pendeltåget har öppnats, bussförbindelserna förbättrats och tvärbanan tillkommit. När gallerian intill arenan öppnar nästa år kan det till och med bli aktuellt med ett eget pendeltåg med station intill arenan och i framtiden ska även tunnelbanan dras till området. Idag tar du dig från Stockholm central till Arenastaden på 7 minuter.

”Då var landslaget nöjda”

Akustiken menar Perslund inte behöver åtgärdas, och kritiken har tystnat. Kostnaden ser vd:n inte som något problem och säkerheten menar ledningen är av högsta klass. Det är först när det kommer till gräset som Perslund verkligen kan hålla med kritikerna.

– Gräset har en egen story. Verkligen. Det är en otroligt avancerad ekvation att få ihop på en multifunktionsarena. Vår utmaning är att hitta gräs som fungerar både direkt när du lägger in det men samtidigt håller under hela tidsplanen tills du ska byta nästa gång. Den ekvationen är väldigt svår. 2013 la vi in ett holländskt eller tyskt gräs och då var landslaget väldigt nöjda direkt men AIK mindre glada eftersom det dog ut över tid. Vi fick det inte att rota sig. 2014 bestämde vi oss för att testa ett svenskt gräs. Det som hände då var att landslaget klagade på det, att det inte var tillräckligt bra studskvalité. Däremot var AIK nöjdare.

Thomas Perslund avfärdar i dagsläget alla tankar på att lägga konstgräs på Friends Arena. Istället ber vd:n om tålamod då personalen fortsätter att analysera alla gräsbyten för att så snart som möjligt hitta den kombination som fungerar för Friends Arenas unika förhållanden.

Kritiken onyanserad

– Om vi inte vågar prova kommer vi inte hitta det optimala. Vi vill få till ett gräs som alltid är bra och då måste man prova sig fram. Det finns inget annat sätt. Till slut kommer vi att hitta rätt kombination med odling, klippning, hantering, skärning, utläggning, maskiner, gödsel, vattenmängd, luftkvalité och belysning. Då kommer ingen fundera över att vi haft gräsproblem från början. Vi tittar på och lär oss av andra arenor, till exempel Amsterdam och Melbourne som haft samma problem initialt.

Samtidigt menar vd:n att kritiken många gånger varit onyanserad. Nu slår han tillbaka mot alla från Erkan Zengin, Henrik Larsson, Johan Segui, C More till Radiosporten och Fabio Capello. Samt ställer sig frågande till de färska uppgifterna om Zlatan Ibrahimovic.

– När AIK mötte Malmö tyckte spelarna att mattan var fantastisk men uppifrån i en tv-bild ser man ränderna eftersom vi lagt en ny matta. Det man måste börja med att förstå är att vi planerar fem-sex byten per år. Det ligger i planen från början och är inget konstigt. Men vid AIK-Malmö så sågade Radiosporten mattan fullständigt. De sa i deras direktsändning att ”nu måste vi lägga en ny matta till Rysslandsmatchen”. Men frågade du AIK:s tränare Andreas Alm så sa han att det var den bästa mattan vi haft på anläggningen. Då blir man frustrerad och ledsen.

”Zengin borde vänta med att uttala sig”

– Likadant när en sprinkler inte gick upp när vi vattnade inför matchen och det blev en liten pöl. Som sjönk undan med en gång. Men så sitter tv-reportrarna och säger att det är en ”jättepöl” och att vi var ”tvungna att skyffla bort den”. Det var inga problem alls. Det är det som smärtar mig. Istället för att vi känner en stolthet för en ny anläggning i Sverige.

Hur ser du på att Erkan Zengin kallar mattan ”katastrof” i SVT och säger att den ”inte går att spela på”, gör det tuffare för landslaget eftersom ”alla lag blir bra när vi spelar där” och till och med gör Liechtenstein till en svår motståndare? 

– Han borde kanske vänta med att uttala sig till efter torsdagens match om han får chans att testa holländskt gräs. Någonstans blir man lite luttrad. Det kommer alltid finnas subjektiva åsikter. Han spelade inte någon landslagsmatch 2013 då gräset på landskamperna var mycket bra. Han har spelat två landslagsmatcher här 2014 mot Estland och Belgien och det var två vänskapslandskamper. Det var då vi testade det svenska gräset, vilket landslaget visste om. Det gäller att prova oss fram på sådana matcher där vi vet att vi kan hantera det. De här två matcherna testade vi svenskt gräs. Nu är det holländskt igen för Rysslandsmatchen för att vara på den säkra sidan.

Hur ser du på att Rysslands förbundskapten Fabio Capello på eget initiativ uttrycker en oro för hans spelares hälsa på grund av gräsmattan?

– Det enda han hört var ju Belgien-matchen. Det är den han refererar till. Vi gjorde ett riktigt test på den och då hade vi en jätteutmaning. Vi jobbade dygnet runt med mattan in i det sista och det var inte bra.

I intervjun med Sportbladet avslöjade Capello också att anledningen till att Zlatan Ibrahimovic inte spelade Belgien-matchen var på grund av gräsmattan, allt enligt sambon Helena Seger. En beskrivning Perslund inte känner igen.

– Jag har inte hört någonting om det. Ingen aning. Det får du fråga Erik Hamrén om.

Har ni fått några sådana signaler från landslagsledningen eller Zlatan?

– Nej, men Belgiens landslagsledning var ju oroliga för just skadorna. Jag har inte hört något från svenska landslaget. Ingenting. Vi har inte fler skador här än på någon annan arena.

”Hade ställts in annars”

Även takanordningen har fått kritik efter att AIK-Falkenberg fick skjutas upp och AIK-Halmstad avbrytas tillfälligt. Nu menar Thomas Perslund att mediarepresentanter, tränare och klubbordföranden förmedlat en felaktig bild av händelserna.

– På AIK-Halmstad valde AIK att spela med taket öppet och 30 minuter in i matchen kommer ett åskoväder precis ovanför arenan. Domaren höjer då armarna och bryter matchen under någon halvminut innan de fortsätter igen. Vad händer då? Tv-kommentatorerna uppe i hytten säger att ”det är för jäkligt att mattan är så dålig så man måste stoppa matchen”. Det hade inget med gräset att göra överhuvudtaget utan enbart med åskan och blixtarna. Domaren kallar in oss i halvtid och han bestämmer att vi ska stänga taket för att inte riskera att behöva skjuta upp matchen. Så då gjorde vi det. Då väljer media att göra det till ett superfiasko och ytterligare ett haveri. Men hade det inte varit för takets skull hade domaren kanske varit tvungen att ställa in matchen. 

Mötet AIK-Falkenberg sköts upp sedan ett kraftigt åskoväder överraskat såväl SMHI som Friends Arena. Planen blev vattensjuk av regnet och AIK:s vd Johan Segui beskrev det som ”ganska ironiskt att vi tvingas ställa in en match på grund av regn när vi spelar på en arena utrustad med tak”.

”Vill minnas att Henrik Larsson använde det”

– Men vi hade inte kunnat fortsätta matchen även om taket varit stängt. Då hade vi fått ner ännu mer vatten i avloppssystemet och vi hade redan toalettstolar med fontäner rakt upp. Utanför arenan hade vi brunnslock av järn som stod rakt upp med vattenpelare. Det som hände var att det kom så mycket vatten ner i avloppssystemet att området inte klarade av det. Men trots att Viking Line-båten slet sig, Gröna Lund stängde, fem tunnelbanor fylldes med vatten och NK blev helt vattenfyllt så tyckte alla att det inte var klokt att Friends Arena tvingades ställa in. Den delen är jag mest ledsen över.

Hur ser du då på Seguis uttalande?

– Det var samma sak med Henrik Larsson (Falkenbergs tränare) som jag vill minnas använde ordet ”pinsamt” för att beskriva situationen. Att arenan inte kunde ha öppet. Det är lätt att säga så innan man har hela bilden och regnovädret kommer, men när man läste i media om de andra grejerna som hände i Stockholm så förstod de digniteten av regnovädret. Det var inga kommentarer sen från Falkenbergs gäng när man insåg storleken och vad det var för typ av regnoväder.

Mycket kan sägas om kritiken mot Friends och inte ens Thomas Perslund kan mena att den är helt grundlös. Klart är att arenan för nästan tre miljarder svenska kronor blivit ett svart får för Svenska fotbollförbundet.

”Ett av de finaste jobben man kan ha”

Samtidigt som driften nu ska läggas över på franska Lagardère och fotbollsförbundet minska sitt ägande kommer förmodligen arenan fortsätta att debatteras fram till den dag allt står på sin plats och den slutgiltiga bedömningen kan göras. Thomas Perslund är övertygad om att vi då kommer se på hela bygget med stolthet.

– Det är en ynnest att få ha mitt jobb och arbeta med detta. Det är ju fantastiskt. Du jobbar med svensk fotboll. Du får jobba för nationalarenan i Sverige. Du får vara med om allt som händer här ute. Jag skulle inte kunna tänka mig ett bättre jobb. Sedan blir jag självklart ledsen och besviken ibland på att media inte ser en stolthet på arenan som skapats. Med i princip privata pengar har man skapat en ny nationalarena som ger helt nya möjligheter för fotbollen, Sverige och Stockholm. De fyller kontoren nu och kommer att ha 30 000 arbetsplatser här inne i Arenastaden. Det kommer vara helt fullt. Allt är uthyrt. Bostäderna säljs direkt när de kommer ut på marknaden. Folk flyttar in här. Du har snart en galleria helt full med butiker och massor av restauranger och caféer precis utanför dörren på arenan. Förstå den gästupplevelsen som kommer vara när det här är färdigt. Du kan strosa där inne och gå rätt in i arenan. Vi har en arena som är en av de modernaste i hela Europa. Ja, vi har en utmaning i gräset och vi har haft en utmaning i logistiken men arenan i sig är helt fantastisk. Den är rena gudagåvan... Alltså, att känna känslan här inne med 50 000 – så tajt som den är. Det är ett av de finaste jobben man kan ha.  

SÅ HAR FRIENDS RÄDDAT FYRA LIV – OCH BLOCK KAN RÄDDA GRÄSET.

Läs hela Sportbladets lista med tio skäl att häckla Friends med vd:n Thomas Perslunds svar.

Följ ämnen i artikeln