Varför skulle svensk fotboll inte ­kunna bli lika bra som spansk & tysk?

Publicerad 2013-12-03

Han har gjort Bayern München till bäst i världen – nu går Björn Andersson till­ ­angrepp på förbundets framtidsplaner

Valmir Berisha och Sverige tog brons i U17-VM i höstas. Men de har en lång bit upp till Spaniens och Tysklands a-landslag.

Han är mannen bakom Bayern Münchens gyllene generation.

Nu riktar Björn Andersson skarp kritik mot Svenska Fotbollförbundet och pekar ut en ny riktning för svensk fotboll.

– Varför kan inte svensk fotboll bli lika bra som spansk eller tysk, undrar han ­retoriskt.

Björn Andersson har haft flera olika roller i Bayern München sedan 1995.

Efter VM-kvalmissen pågår det en debatt om svensk landslagsfotbolls framtid.

Har vi då en svensk som revolutionerat hela Bayern Münchens ungdomsverksamhet, upptäckt, fostrat och tränat den gyllene generationen med bland andra Lahm, Schweinsteiger och Müller, rest runt och scoutat världens största talanger i snart två decennier, närstuderat de främsta ungdomsakademier jorden runt och knappt missat en svensk ungdomslandskamp på tio år... ja, då borde man kanske lyssna på vad han har att säga.

Därför slog sig Sportbladet ner med Björn Andersson, i dag chefsscout över ”eu-topptalanger” hos Champions League-mästarna.

– Här är listan på intressanta spelare som våra scouter som var nere på U17-VM sammanställde efter turneringen, säger A­ndersson och skickar över två A4 hemma vid köksbordet i Halmstad.

”Jag ser en fara här”

Elva namn med fakta, egenskaper och kvaliteter nerplitade.

Inte en enda svensk trots bronssuccén.

– Sveriges framgångar där var ett verk av Roland Larssons arbete, som var ett bevis på att om tränaren är övertygad av sin idé blir resultatet bra, säger Andersson.

– Men den bygger på den svenska modellen: defensivt bra, taktisk disciplin, låta motståndarna ha initiativet och ställa om snabbt själva. Tror vi det är en bra modell att utbilda spelare måste vi bestämma oss för att så här ska vi spela fotboll.

För Andersson vill att förbundet sätter ner foten nu.

– Jag pratar inte om spelsystem, som 4–4–2, 4–2–3–1 och så vidare, utan hur vill vi ha en spelöppning, hur vi vill bygga upp spelet och hur vill vi avsluta anfallen.

62-årige Andersson, som parallellt med jobbet i Bayern München varit assisterande tränare i division tre-klubben IFK Hässleholm de senaste två åren, har ruttnat på byråkratin inom förbundet och Svensk Elitfotboll.

– Projekt efter projekt startas utan att man kommer till något resultat. Jag ser inget värde i att ett antal byråkrater sitter och blir sysselsatta och avlönade. Jag ser en fara här. Det är på planen jobbet ska göras.

– Alla ska vara med och bestämma i svensk fotboll. Även de som inte begriper ett jävla dugg.

”Måste börja på ungdomssidan”

Andersson – som håller på att skriva en bok, ”En resa i fotbollsvärlden”, om sina erfarenheter och där han utvecklar sina tankar om hur svensk fotboll ska bli bättre – vill se ett litet team med chefsideologer på förbundet.

Han har sin drömkvartett klar: Jonas Thern, Henrik Larsson, Patrik Andersson och Joachim Björklund.

– De bestämmer: ”Så här vill vi spela fotboll på ungdomssidan och så här ska vi utbilda spelare”. Klart och tydligt! De har erfarenheterna nationellt och internationellt och ska få utse de utbildare de tycker är kvalificerade.

– Vi måste börja på ungdomssidan. För vad kan Hamrén göra? Ska han utbilda spelare när de är samlade tre dagar i Stockholm? Nej, den absolut viktigaste åldern är mellan 10 och 16 år.

– Vi har fortfarande sviter kvar från Drillofotbollen och den är säkert en tillgång för många lag. Men den är ingen tillgång i ungdomsfotboll och spelarutbildning. Den kan säkert ge snabba resultat men på lång sikt är den förödande, säger Andersson och fortsätter:

– Vi måste vilja och kunna kontrollera matcherna med ett bra passningsspel. Det är beklämmande att vi inte är mer dominanta mot svagare nationer i svensk fotboll.

Hur vill du att vi ska spela fotboll?

– Vi ska ha en spelöppning där vi rullar ut bollen, spelar ut bollen för att sedan behålla bollen inom laget och bygga upp spelet. En fotboll som passar vår mentalitet. En mer teknisk och passningsorienterad fotboll, helt enkelt. Men det är ju inget nytänk i det.

”Titta på Uruguay och Island”

Björn Andersson är inte rädd för att j­ämföra Sverige med stora fotbollsländer som Tyskland, Frankrike, Spanien och Holland.

– Varför ska vi inte jämföra oss med de som är bättre? Varför kan inte svensk fotboll bli lika bra som spansk eller tysk? Ska vi jämföra oss med Norge eller? Utan att nedvärdera deras arbete alltså.

Men vi är ju ett mycket mindre fotbollsland med färre spelare än Tyskland eller Spanien?

– Men titta till exempel på hur många toppspelare Uruguay har fått fram. Där bor det tre miljoner människor. Atletic Bilbao har bara spelare från Baskien, som inte har mer än två miljoner invånare. Och titta vad Island, med 300 000 invånare och mycket kärvare klimat än vårt, har gjort.

– Ska vi hela tiden ursäkta oss med att vi är ett litet fotbollsland kan man lika gärna lägga ner. Vi har minst lika bra förutsättningar som de stora fotbollsländerna. Vi kan spela fotboll under skoltid till exempel. Och vårt land är genomorganiserat så vi upptäcker ju alla talanger. Vi har allt: tränare, planer, intresserade föräldrar... Det gäller bara att få struktur på det och satsa på rätt saker, avslutar Björn Andersson.

Så ska svensk fotboll bli bättre enligt Andersson

Vi har alla förutsättningar för att bli bättre. Sluta ursäkta oss med att vi är ett litet fotbollsland och titta i stället på vad till exempel Uruguay, med tre miljoner invånare, och Island, med 300 000 invånare, åstadkommit.

Svensk fotboll måste bli klarare och tydligare med vad man vill. Anställ ett litet team chefsideologer som bestämmer ”så här vill vi spela fotboll på ungdomssidan och så här ska vi utbilda spelare”. Björn Anderssons förslag är kvartetten Jonas Thern, Henrik Larsson, Patrik ­Andersson och Joachim Björk-lund.

De här chefsideologerna ska sedan utse andra utbildare som de anser är kvalificerade och som ska få inflytande över tipselitprojekten och i sin tur utbilda tränarna.

Med strukturen och tryggheten på plats kommer sedan kreativiteten.

Handlar inte om fokus på spelsystem utan på en tydlig spelmodell (från 13-/14-årsåldern). Utbilda spelarna så att de klarar av flera olika spelsystem som seniorer.

Denna fotboll måste främja spelarnas utbildning: en mer teknisk och passningsorienterad fotboll för att i framtiden kunna kontrollera matcherna på ett helt annat sätt än i dag.

Bättre tränare och instruktörer i­nom ungdomsfotbollen. Statusen på att vara ungdomstränare ska ­höjas.

Mindre fysträning, specialiserad teknikträning och annan specialträning, som är anpassad för seniorfotbollen, i ungdomsfotbollen. ”Det bästa sättet att bli bra i fotboll är att spela fotboll”.

Följ ämnen i artikeln