Strålande insats av Sverige när januariturnén avslutades i morse

Rasmus Elm (mitten) var en av planens giganter när Sverige mötte Mexiko.

OAKLAND. De vände så när matchen mot USA med pigga inhopp.

Nu spelade Rasmus Elm och Alexander Farnerud från start – och deras samarbete sänkte Sven-Göran Erikssons Mexiko.

Sverige spelade stundtals strålande fotboll och vann matchen med 1-0 efter mål av Farnerud, genialt framspelad av Elm.

– Jag är jättenöjd. Det handlar om att våga och våga på rätt ställen, säger Kalmars unge succéman.

Alexander Farnerud gjorde matchens enda mål mot Mexiko, genialt framspelad av planens kanske bäste spelare – Rasmus Elm.

Direkt från start syntes att Sverige lärt sig en hel del av den svaga insatsen mot USA (2-3). Trots ett på papperet starkt motstånd och över 40 000 mexikanare på Alameda County Coliseums läktare tog Sverige kampen och störde sina motståndare med ett aggressivt och tätt försvarsspel.

Mexiko började bäst

Men Mexiko skapade matchens första målchans när Alberto Medina prickade stolpen ur dålig vinkel i 17:e minuten. Anfallet hade sin upprinnelse i att Patrik Anttonen blev bortgjord av Israel Martinez. Så långt ägde Mexiko matchen med bollinnehav på närmare 70-30 än 60-40, dock utan att skapa fler målchanser.

Elm – hjärnan bakom mycket

Efter en halvtimme tappade Sven-Göran Erikssons mexikaner plötsligt taktpinnen samtidigt som Sverige klarade av att hålla i bollen på offensiv planhalva. I slutet av halvleken var det snarare svenskarna som spelade mexikanskt med ett rörligt kortpassningsspel. Hjärnan bakom många anfall var Rasmus Elm på högerkanten. Elm låg också bakom Sveriges bästa målchans när han efter en dryg halvtimme friställde Daniel Nannskog med en smart tiometerspassning. Mexikos målvakt Oswaldo Sanchez kom ut snabbt och avvärjde Nannskogs avslut till hörna.

Sverige ännu bättre efter paus

Förutom Elms briljans var halvlekens höjdpunkt ett svenskt mönsternafall på vänsterkanten i 42:a minuten: uppspel Rasmus Bengtsson, ett tillslag Alexander Farnerud och Andreas Johansson, inlägg Adam Johansson och nick över Daniel Nannskog.

I andra halvlek blev det ännu bättre.

Genialt mål

I 57:e minuten lunkade Rasmus Elm mot bollen felvänd på vänsterkanten. Situationen såg ofarlig ut men som om Elm haft ögon i nacken skickade han stillastående i väg en trettiometerscross till Alexander Farnerud som blev helt fri i straffområdet. Nedtagning, avslut, stolpe in, 1-0 till Sverige – ett utan tvekan genialt fotbollsmål.

Berätta om passningen!

– Antingen såg eller hörde jag honom (Farnerud), jag vet inte. Det var en känsla att han var där borta på en fri yta, säger Elm och skrattar.

Elm var förstås nöjd med lagets insats:

– Vi spelade fantastiskt bra. De skapade i princip ingenting.

Lars Lagerbäck var smått lyrisk efter matchen:

– Fortsätter Rasmus så här kan han bli en av de bättre spelarna vi fått fram på många år.

Mexikos bästa kvitteringschans kom på hörna när Carlos Ochoa nickade men Patrik Anttonen räddade på mållinjen.

Svennis har mycket att fundera på

Mycket mer skapade inte "Svennis" spelare och Sverige svarade sammanfattningsvis för en mycket stark avslutning på årets januariturné, både offensivt och defensivt. På mittfältet övertygade "doldisen" från Halmstad, Andreas Johansson, och i backlinjen skänkte framför allt Rasmus Bengtsson trygghet och lugn samt svarade för avgörande placeringsförmåga.

– Försvarsspelet är så nära hundra procent man kan komma, fortsätter Lagerbäck.

– Jag är mycket nöjd. Vi vinner matchen och skapar fler chanser än Mexiko.

Mexikos svenska tränarteam har Sven-Göran Eriksson och Hasse Backe har nu en hel del att fundera över. VM-kvalet mot USA ligger knappa två veckor bort och många av de utländska spelare som saknades i dag är skadade. De som fick chansen att visa upp sig tog den knappast.

Lagerbäcks fina facit håller i sig

För Svennis innebar morgonens förlust också att hans mardrömsfacit mot Lagerbäck fortsätter. Efter deras fjärde möte har Svennis ännu ingen seger mot sin landsman. Lagerbäck har två segrar och två matcher har slutat oavgjort.

– Det blir lite mer känslor inblandade när man möter någon man känner, men man vill ju vinna, oavsett de heter Svennis eller Lippi, sade Lagerbäck gällande sitt fina facit mot stjärntränaren Svennis.