Svensk förlust mot USA i natt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-25

tungt Andreas Dahl deppar efter Sacha Kljestans 2–0-mål på straff.

LOS ANGELES. Sverige förlorade klart mot USA inför knappt 10 000 på Home Depot Center.

3-2 segern kunde varit större även om Sverige ryckte upp sig mot slutet genom nickmål av Daniel Nannskog och Mikael Dahlberg.

USA:s innermittfältare Sacha Kljestan blev tremålsskytt.

– USA var inte klart bättre, de var något bättre, menar assisterande förbundskapten Roland Andersson.

Årets januaritrupp har beskrivits som en av de svagare. De spelare som fick förtroendet mot USA gjorde till en början inte mycket för att motbevisa kritiken. Sverige skapade inte en enda ordentlig målchans under första halvlek. Närmast var Andreas Dahl som tog en löpning från sin högermittfältsposition, fick bollen av Samuel Holmén och drog till. Men skottet var lamt och räddades enkelt av målvakten Troy Perkins.

– Vi var inte riktigt i fas. Framför allt i början av matchen var det svårt med timingen och tempot. Försvarsspelet och positionsspelet fungerade någorlunda men vi fick inte till det framåt, säger Roland Andersson.

”Ska kanske ta bollen”

USA:s ledningsmål kom i 17:e minuten då mittbacken Marcus Lindberg drog på sig en onödig frispark 25-30 meter från eget mål. Sacha Kljestan la upp bollen och skruvade den i Johan Dalins högra kryss.

– Från det avståndet kanske han ska ta bollen, men samtidigt var det en fantastisk frispark. Jag tycker inte man ska lasta honom för det, säger Andersson.

Drygt tjugo minuter senare var det dags igen. Vänsterbacken Adam Johansson kom in fel i en duell med amerikanske högerbacken Marvell Wynne som avancerade mot mål. Johansson rev ner honom på gränsen till straffområdet och domaren Silviu Petrescu från Kanada pekade på straffpunkten. Återigen var det Sacha Kljestan som klev fram – bollen till höger, Dahlin till vänster.

– Man ska komma ihåg att det är svårt att som högerback gå över och spela vänsterback, säger Roland Andersson.

Särskilt många fler målchanser skapade inte USA under första halvlek. Däremot satte de full fart i andra och redan efter två minuter fick Marcus Lindberg rädda bollen på mållinjen efter inhopparen Kenny Coopers hörnnick. Cooper som ersatte Hammarbys Charlie Davies i paus.

Betydligt bättre fart på Sverige från minut 62 och framåt då Rasmus Elm kom in i stället för Andreas Dahl och Alexander Farnerud för Samuel Holmén.

Svensk reducering

Den svenska reduceringen kom också efter att Elm spelat bollen på ett tillslag till Farnerud som hittade Daniel Nannskog med ett perfekt inlägg. Skyttekungen i Norge tog rätt beslut när han språngnickade bollen i närmsta hörnet.

– Inhopparna gjorde det bra, det blev kvalitet på inläggsspelet. Men det berodde också på att matchen var öppnare då, säger Roland Andersson apropå att USA totalt gjorde sex byten.

USA:s replik på reduceringen kom direkt. Den svenska backlinjen stod och sov när anfallaren Brian Ching kunde ta ner bollen i straffområdet och lägga upp för Kljestans tredje mål.

Sverige reducerade på nytt i 89:e minuten genom Mikael Dahlberg, också det på nick och återigen svarade Alexander Farnerud för ett mycket fint inlägg.

– Det var kul att vi kunde göra två mål men vi förlorade mot ett lite bättre lag. De var inte klart bättre, men de var något bättre, säger Andersson.

Närmre än 2-3 kom Sverige aldrig och nästa och sista matchen på januariturnén är mot Sven-Göran "Svennis" Erikssons Mexiko i Oakland natten mot torsdag svensk tid.