Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-18

Svensken byttes in – och blev hjälte

Guldet var halvvägs till Rom och Zlatan Ibrahimovic satt på bänken.

Då byttes svensken in – och sköt guldet till Inter med två mål på 17 minuter.

Guldkampen i den italienska ligan har varit ”avgjord” sedan länge. När Inter och Roma möttes på San Siro den 27 februari skiljde nio poäng – en differens som kvarstod efter att Javier Zanetti kvitterat i slutminuterna.

Men utan skadade Zlatan Ibrahimovic har Inters form varit usel.

Guldet till Roma – i paus

Inter hade ett drömläge att avgöra mot Siena i förra omgången, men Marco Materazzi brände en straff med tio minuter kvar, matchen slutade 2–2 och inför dagens avslutande omgång skiljde bara en poäng.

Söndagen blev en rysare. Det dröjde nämligen bara åtta minuter i matchen på Sicilien, sedan hade Roma tagit ledningen och kopplat greppet i kampen om Scudetton.

Mirko Vucinic snurrade på egen hand upp Catania-försvaret och rullade in 1–0 till via stolpen, vilket innebar att Roma hade 84 poäng mot Inters 83.

Pricksköt 1–0

Intertränaren Roberto Mancini insåg vad som var tvunget att göras och sex minuter efter paus bytte han ut vänsteryttern Cesar – och satte in Zlatan Ibrahimovic. Svensken, som inte hade gjort ett spelmål sedan 20 januari, behövde bara vara på planen i elva minuter innan han nätade.

Zlatan tog emot en passning på mitten av Parmas planhalva, försvararen Couto gick bort sig, Zlatan tog några steg fram – och pricksköt bollen i nät precis intill stolproten.

Catania kvar i Serie A

Och i 79:e minuten var det dags igen. Maicon slog ett inlägg från högerkanten och Zlatan höll sig framme och stötte in 2–0 på volley.

Med fem minuter kvar kvitterade dessutom Catania mot Roma och då var saken definitivt klar: Catania kvar i Serie A – och Scudetton till Inter.