Häcklades för 13 år sen – vägrar förlåta

Publicerad 2012-02-07

Graeme Le Saux, 43, häcklades av Robbie Fowler, 36, för 13 år sedan.

Än i dag har han inte förlåtit Fowler.

– Det var förödmjukande på så många nivåer eftersom det var kulmen på flera år av trakasserier som jag tvingades utstå, säger Le Saux i en radiointervju med BBC.

Ytterbacken/mittfältaren Graeme Le Saux spelade för Chelsea, Blackburn och Southampton i Premier League och fick dra på sig den engelska A-landslagsdressen 36 gånger.

Under hela den aktiva fotbollskarriären kämpade Le Saux mot grundlösa påståenden om hans påstådda homosexualitet.

Kulmen nåddes under en match mellan Chelsea och Liverpool i mars 1999 när Le Saux brakade ihop med Robbie Fowler, som inför fullsatta läktare och stor tv-publik upprepade gånger hånade och visade rumpan åt Le Saux utan åtgärd.

”Bad aldrig om ursäkt”

När Le Saux intervjuades i BBC Radio Jersey i dag – 13 år efteråt – berättar han att händelsen inte är utagerad.

– Jag talade med Robbie om det efteråt när vi möttes i engelska landslaget och han bad aldrig om ursäkt, inte ens privat. Att en landslagskollega och professionell fotbollsspelare med sitt beteende stödjer rykten som sprids om mig anser jag var ytterst kränkande, säger Le Saux, som för övrigt är gift med en kvinna sedan flera år tillbaka.

Anton Hysén, som spelar i division 1-laget Utsikten, gick förra året ut med att han är homosexuell och utsågs i går till ”Årets homo” på QX-galan. Men i engelska ligasystemet finns det i dag ingen öppet homosexuell spelare.

”Upp till fotbollen att stå upp”

Graeme Le Saux kräver mer stöd för homosexuella fotbollsspelare, att de ska våga komma ut utan rädsla att bli häcklade.

– Det viktiga är inte huruvida det finns homosexuella i professionell fotboll. Viktigast är att atmosfären är sådan att de känner att de kan utföra sitt yrke och att fotbollen stödjer dem, säger Le Saux till BBC.

– Jag tror att i slutändan är det upp till fotbollen att stå upp och verkligen möta dessa demoner och säga, vi ska stå upp för människor, oavsett hudfärg, religion eller sexualitet, och ge dem möjlighet att säga ”om jag vill vara en fotbollsspelare är jag säker nog att prova”.

Följ ämnen i artikeln