Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Derbyt kan avgöra Serbiens framtid

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-23

Simon Bank: Inte första gången landets framtid avgörs i mitten på en fotbollsplan

På måndag möts EU:s utrikesministrar för att diskutera Serbiens medlemsskap. På torsdag möts Uefa för att diskutera Serbiens plats i EM-kvalet.

I dag möts Röda Stjärnan och Partizan i Belgrad, och Serbiens framtid ligger i mittcirkeln på en fotbollsplan.

Det är inte första gången.

Cesare Prandelli hade svårt att ta in vad som egentligen pågick.

Här skulle han förbereda Italiens landslag för en nyckelmatch i EM-kvalet, men mitt i hans omklädningsrum stod motståndarnas målvakt och darrade.

– Han skakade och var rädd, inte bara för vad som skulle hända samma kväll, utan för vad som skulle hända när han kom hem till Serbien.

Vladimir Stojkovi? är 27 år gammal. Han har spelat derbyn i Belgrad och Lissabon och gjort mängder av landskamper. Han har varit med i två VM-slutspel, men här stod han nu och skakade av skräck i ett omklädningsrum som inte ens var hans.

Han hade sina skäl.

Den som läser om Serbiens moderna historia kommer förr eller senare att läsa om fotboll.

Det var på Röda Stjärnans matcher som Arkan Ražnatovi? rekryterade sina Tigrar, elitstyrkan med soldater som sedan drog mot Vukovar och Kosovo med sina vapen. Det var under en Dinamo Zagreb-match mot Röda Stjärnan 1990 som slagsmålen mellan Bad Blue Boys och Delije blev en mental startpunkt för kriget. Det var under en match mellan Röda Stjärnan och Torpedo Kutaisi som oktoberrevolutionen år 2000 tog sina första steg.

I varje politisk brytpunkt har dett funnits starka intressen som sökt efter unga, utdömda män utan något att förlora, män som bara letat efter ett uppdrag.

De unga männen har funnits på läktaren.

Just den här hösten står Serbien inför en ny brytpunkt. Regeringen driver en linje som leder mot EU, Serbien har antagit en FN-resolution i Kosovo-frågan och ska inleda samtal med Pristina.

I veckan besökte utrikesministern Vuk Jeremi? Finland, med ett budskap att hamra in:

– Allt vårt fokus och all vår kraft riktas just nu mot att få EU-ministrarna att fatta detta viktiga beslut.

Serbien har tagit ett steg, nu ska EU ta sitt. Det starkaste motståndet kommer från Holland, där parlamentet efter en debatt beslutade att kräva ett totalt serbiskt samarbete med internationella krigsförbrytartribunalen i Haag för att inte aktivt motarbeta ett EU-medlemskap.

Dagen före debatten i det holländska parlamentet hade Vladimir Stojkovi? stått och skakat i ett omklädningsrum i Genua.

Enligt serbiska medier var de ett 30-tal, huliganerna som attackerade spelarbussen. En handfull av dem tog sig ombord för att misshandla Vladimir Stojkovi?, men hindrades av hans lagkamrater. Attacken slutade med en kastad bengalisk eld, innan huliganerna gav sig ut och fortsatte med att skapa kaos inne på arenan.

Cesare Prandelli skakade på huvudet:

– Deras ultràs verkade organiserade, man fick intrycket att de gjorde allt för att matchen inte skulle kunna spelas.

Kravallerna i Genua, som slutade med att matchen fick brytas, hade två skilda förklaringar, och ingen av dem hade med Italien att göra. Ivan Bogdanov, den tatuerade Röda Stjärnan-supportern som ledde upploppen, förklarade från sin cell:

– Jag vill be alla italienare om ursäkt. Vi ville aldrig skada Italien, det här var en protest mot det serbiska fotbollsförbundet.

Efter VM fick den populäre förbundskaptenen Radomir Anti? sparken, mot många supportrars vilja. Så sent som igår träffades Anti? och gamle anfallshjälten Savo Milosevi? i Belgrad för att driva en kampanj för att avsätta förbundsbasen Tomislav Karadzi?.

Men är det verkligen så enkelt? Är våldet en ren protest mot ett inkompetent förbund?

Väldigt få håller med om det.

Väldigt många hävdar att det handlar om starka, politiska intressen som sökt efter unga, utdömda män utan något att förlora, män som bara letat efter ett uppdrag.

Och hittat dem på läktaren.

Den serbiska medierapporteringen från skandalen i Genua präglades av sorg och ilska. Folket i Belgrad hade dessutom sett samma sorts våldsmän ett par dagar tidigare, på gatorna i sin egen stad.

Två dagar före matchen arrangerades en Pride-parad i Belgrad, en manifestation för HBT-rättigheter. 2009 fick paraden ställas in, eftersom polisen inte kunde garantera deltagarnas säkerhet. I år, med EU:s och världssamfundets blick riktad mot den serbiska huvudstaden, var det inte ett alternativ.

Femtusen kravallpoliser försökte stoppa en armé av demonstranter, bland dem hundratals beväpnade huliganer som organiserats av regimkritiska, nationalistiska grupper.

Brandbomber och sten for genom luften, mer än hundra poliser skadades. Men paraden genomfördes.

Kravallerna i Belgrad och Genua hade en hel del gemensamt. För det första var de inte oväntade, för det andra stod samma grupper bakom dem. I serbiska tidningar har man rapporterat om kopplingar till den fascistiska nationalistgruppen Obraz, som ska ha varit med och finansierat flera av våldssupportrarnas resa till Italien.

Enligt statens säkerhetsråd vill extremisterna skapa oro i landet, de vill protestera mot den EU-vänliga linjen och ordna kaos på samma sätt som för tio år sedan.

Säkerhetsrådet har också meddelat att stabiliteten inte är hotad.

I eftermiddag spelas den 139:e ”eviga derbyt”, matchen mellan Röda Stjärnan och Partizan direktsänds i nitton länder, 60 utländska medier är på plats, hela världen följer nyfiket vad som händer på planen och på läktarna.

Det gör tiotusen kravallpoliser också.

Det finns förklaringar till kravallerna under Pride-festivalen, till upploppen i Genua. Det finns också en orsak till att just Vladimir Stojkovi?, av alla spelare, attackerades.

I går landade nya numret av magasinet Zvezda Srbija i tidningsställen i Belgrad. I en lång intervju erkänner Zvezda-ikonen och Inter-spelaren Dejan Stankovi? att han blev chockad när Stojkovi? i somras tog steget över till arvfienden Partizan.

Skulle han kunna göra det själv?

– Det behöver du inte fråga. Kolla med supportrarna vad de tror. Fråga om de någonsin kan se Deki Stankovi? gå till Partizan. Låt det här vara mitt svar, med all respekt för våra grannar: Aldrig! Jag skulle aldrig gå till Partizan.

Det är fyra år och fem klubbadresser sedan Stojkovi? stod i mål i Röda Stjärnan, men hatkampanjen mot honom har ändå varit massiv. I eftermiddag går han ut för att spela sitt livs svåraste match. Röda Stjärnan leder serien, mästarna Partizan ligger tvåa.

I veckan har båda klubbarna dragit sig undan för att skydda spelare och ledare. I onsdags natt fick Zvezda-tränaren Aleksandr Kristi? sina bildäck sönderskurna, och Partizans ledning har argumenterat för att få spela inför tomma läktare.

– Vi är inte rädda för att åka till Marakana och spela matchen. Men som alla normala människor på planeten fruktar vi våld, sa generalsekreteraren Darko Grubar.

– Livet är mer än en match, och jag tror att det är orealistiskt att spela den här matchen med publik, sa presidenten Dragan Djuri?.

Ingen har velat fatta det slutliga beslutet. Fotbollsfolket har pekat mot myndigheterna, regeringen har pekat på klubbarna. I torsdags hölls ett tre timmar långt möte med polisen, klubbledningarna och ligaföreningen. Efteråt meddelade de att en begränsad publik (30 000) kommer att tillåtas, och att säkerheten kommer att höjas till rekordnivåer.

På måndag träffas EU:s utrikesministrar i Luxemburg för att diskutera Serbiens eventuella EU-medlemskap. Idag, klockan ett, är det avspark på Marakana.

– Vi firar vårt ”Eviga Derby” som ska sändas live i nitton länder över hela Europa, meddelar Röda Stjärnan i ett uttalande.

– Vi ber alla att skicka ut en vacker bild av Serbien som vi kan vara stolta över.

KÄLLOR: Politika, Blic, Novosti, AP, The Observer, Gazzetta dello Sport, B92.