Sverigedödaren sänkte Tyskland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-12

Srna bakom skrällen

Darijo Srna kramas om efter sitt mål.

Slaven Bilics dröm gick i uppfyllelse. Det kan han tacka Darijo Srna för. Mittfältaren gjorde ett mål och spelad fram till ett när Kroatien slog Tyskland med 2–1.

– Folk har kritiserat oss så vi var tända, säger Luka Modric.

Det fanns vissa frågetecken för Kroatiens form efter premiären mot Österrike. Laget vann visserligen efter en halvtimmes riktigt bra spel, men i en timme var Österrike minst lika bra som outsidern Kroatien. Mot Tyskland gav kroaterna svar på tal till de som tvivlat på lagets styrka.

Inläggen gav segern

Förbundskaptenen Slaven Bilic hade ritat upp en perfekt taktik som gav hans landslag ett klart övertag på mittfältet vilket gjorde att laget kunde styra spelet med sitt kortpassningsspel. Inlägg från kanterna blev sedan spetsen som gav segern.

Från vänsterkanten hittade bollen in till Darijo Srna som kunde stöta in bollen efter svagt tyskt försvarsspel i 24:e minuten. Srna var ju mannen bakom Kroatiens båda 1–0-segrar mot Sverige i kvalet till Tysklands-VM. Nu sänkte han Tyskland.

Slipper Portugal

Bara stundtals kunde Tyskland hota på allvar och Kroatien kunde ganska enkelt hålla undan. Än klarare blev övertaget i den 62:a minuten när Srnas inlägg hittade stolpen via Lukas Podolski. Returen kunde Ivica Olic vräka in. De sista tio minuterna blev spännande sedan Lukas Podolski reducerat, men riktigt nära en kvittering var tyskarna aldrig.

– Jag tycker att vi spelade fantastisk fotboll, och det är nödvändigt för att slå Tyskland, säger Slaven Bilic.

Nu har Kroatien skaffat sig ett suveränt läge för att vinna gruppen och slippa Portugal i kvartsfinalen.

– Framförallt betyder den här segern att vi tack och lov har spelat utmärkt. Folk har kritiserat oss så vi var tända. När det är den rätta matchen blir det det rätta spetet. Det visade vi i dag, säger Luka Modric.