Från 0–2 till 3–2 – sista kvarten.

Turkiet gjorde en makalös vändning mot Tjeckien och är klart för kvartsfinal.

Stor matchhjälte: Nihat Kahveci, som satte de två sista målen.

– Vi visade hela världen vilken typ av lag vi är, säger förbundskaptenen Fatih Terim.

Tjeckien såg ut som ett kvartsfinallag när en halvtimme återstod. Libor Sionko slog ett vackert inlägg från högerkanten och Jaroslav Plasil vräkte sig fram och forcerade in bollen i mål – 2–0. Tidigare i matchen hade Jan Koller, spelaren som aviserat att han slutar i landslaget efter EM, nickat in 1–0.

Matchen kändes avgjord. Men turkarna, som avgjorde på stopptid mot Schweiz, vägrade ge upp. Med en kvart kvar spelade Hamit Altintop in ett markinlägg till Arda Turan som via Petr Cechs fingrar och stolpen tryckte in reduceringen.

Två mål på tre minuter

En våldsam press följde. Och i 87:e minuten kom till slut utdelningen. Altintop slog på nytt ett inlägg och målvakten Petr Cech svarade för en målvaktstavla modell större när han tappade bollen. Bollen ramlade ner framför Nihat Kahveci som enkelt kunde rulla in kvitteringen.

I det läget väntade en oviss straffläggning. Men turkarna ville mer.

Bara två minuter senare frispelades Nihat Kahveci och placerade in 3–2, via ribban.

– I det läget tänkte jag bara på att få iväg ett skott. Det gick bra och bollen gick in, säger Nihat.

Kroatien i kvartsfinal

Avslutningen blev så dramatisk att inte ens Alfred Hitchcock skulle ha kunnat regissera det. På stopptid visades Turkiets målvakt Volkan Demirel ut efter att ha sänkt Jan Koller.

Men Turkiet höll undan och en klassisk, snudd på osannolik, vändning var ett faktum. Nu väntar kvartsfinal mot Kroatien.

– Jag är stolt att jag har spelare som vet att matchen inte är slut förrän domaren blåser av. Vi visade hela världen vilken typ av lag vi är, säger förbundskaptenen Fatih Terim.