Vilken Turan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-11

Turkiet avgjorde på övertid

Turan skjuter Schweiz ur EM.

Turkiets dröm om slutspel i EM lever vidare. Tacka Ardan Turan för det. 21-åringen avgjorde i tredje övertidsminuten och skickade samtidigt hemmanationen Schweiz ut ur mästerskapet.

– Om Gud vill så kommer vi att slå Tjeckien och nå kvartsfinalen, säger Turkiets förbundskapten Fatih Terim

Första halvleken var hemsk för Turkiet. Det ösregnade och planen klarade uppenbarligen inte av det. Spelet blev chansartat och endast långbollar lönade sig. Det var just genom en sådan som Schweiz tog ledningen. Då såg Turkiet ut som ett slaget och utslaget lag i EM-turneringen.

– Det är inte lätt att komma tillbaka från ett underläge. Särskilt med tanke på att vi hade en boll i stolpen. Men vi kämpar på och i den andra halvleken skapar vi många chanser, säger Fatih Terim.

Inhoppare kvitterade

Så var det sannerligen. Närr regnet slutade falla reste sig Turkiet. I den andra halvleken tog de över spelet när det plötsligt gick att rulla boll igen och inhopparen Semih Sentürk gick upp i luften mellan de schweiziska mittbackarna och nickade in kvitteringen efter ett vackert inlägg. Då hade det gått 57 minuter av matchen och nu var det helt öppet.

Båda lagen gick för seger och Turkiet var det bättre laget. De höll på att ställa till det för sig när Schweiz fick kontra 4-mot-1, men Volkan Demirel räddade suveränt och i stället kunde Turkiet avgöra.

Glädje och sorg

När matchen såg ut att sluta 1–1 bröt Arda Turan in från vänsterkanten, tog sig bort från två man och sköt via Patrick Müller i mål. Total glädje, total sorg och ett lag som lever vidare i turneringen och ett som sagt hej då.

Nu väntar Tjeckien i en direkt avgörande match för Turkiet.