Så har den europeiska klubbfotbollens skyttekung slagit till i EM också. Cristiano Ronaldo tog troligen Portugal till kvartsfinal med sin insats mot Tjeckien

– Det känns väldigt bra. Jag är lycklig över att ha gjort mål, säger han.

Superstjärnorna låg bakom Portugals 3–1-triumf i tungviktsmötet i grupp A och det var superstjärnornas superstjärna som mer än någon annan avgjorde. De flesta är överens om att Cristiano Ronaldo är världens just nu bäste fotbollsspelare. Det har han visat i Manchester United. Det visade han mot Tjeckien.

Missad dribbling blev 1–0

Till att börja med i den åttonde minuten när han tog sig fram i det tjeckiska straffområdet, väggspelade med Nuno Gomez och försökte komma runt Petr Cech. Bollen hamnade hos en annan av matchens stora, Deco, som lyckades kämpa in 1–0 på Petter Hansson-vis.

Efter drygt en timmes spel var rollerna ombytta. Vid ställningen 1–1 hittade Deco in till Ronaldo som sköt direkt förbi Petr Cech i Tjeckiens mål. På stopptid sprang Ronaldo sedan perfekt och undvek tjeckiens offside-fälla. Helt fri med Cech valde han att spela Ricardo Quaresma som rullade in 3–1 i öppet mål.

Kan bli kvartsfinalklart i kväll

Tack vare segern har Portugal nu kvartsfinal som i en liten ask. Om Schweiz inte vinner mot Turkiet i matchen lagen emellan senare under onsdagskvällen så är saken klar. Oavsett resultat i den matchen lär dock Portugal gå vidare.

– Jag är glad över att vi går vidare för det verkar som om vi gör det nu, konstaterar Ronaldo

Defensiva planen sprack

Värre är det för Tjeckien. Mot Portugal sprack den defensiva planeringen redan efter åtta minuter när Deco slog till. Visserligen kvitterade Libor Sionko med en vacker nick, men i slutändan var ändå Portugal för starka. Nu måste Tjeckien troligen besegra Turkiet i sista omgången för att ta sig till kvartsfinal.

Det hänger lite på resultatet i turkarnas match mot Schweiz.