Striden om fotbollen
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-26
Maktkamp om ordförandeposten – med inflytande över hundratals miljoner kronor i potten
Det är striden som splittrar fotbolls-Sverige totalt.
Maktspelet pågår i hemlighet mellan allsvenskans och superettans föreningar.
Det beskrivs av inblandade parter som hämtat ur politikens värld.
Bakgrunden är enkel men sedan blir situationen snabbt komplicerad.
Det handlar om makten över organisationen Svensk Elitfotboll (Sef) som representerar samtliga allsvenskans och superettans föreningar i avtalsförhandlingar om till exempel centrala sponsorpaket och TV-avtal.
Det är en strid som i slutänden påverkar hur hundratals miljoner kronor ska fördelas.
Ordförandeposten i Sef kan anses vara den tyngsta posten i hela fotbolls-Sverige efter SvFF:s Lars-Åke Lagrell.
Knyter upp röster
Inför Sef:s årsmöte 20 mars rasar för första gången på många år en oviss strid mellan utmanaren Bo Johansson, Elfsborg, och sittande ordföranden Bo Lundquist, Djurgården.
Båda knyter nu upp klubbar på var sitt håll för att få majoritet vid årsmötets omröstning. Vid röstning har de allsvenska föreningarna två röster och superettanföreningarna 1,75. Vid likaläge avgör lotten. I värsta fall kan Sef upplösas men då krävs att två tredjedelar av antalet avgivna röster är för den linjen.
Valberedningens ordförande Johan Sterner meddelade nyligen att deras ordförandekandidat är Bo Johansson.
”En problematik”
– Vi har gjort bedömningen att Bo Johansson är lämpligaste kandidaten. Det står i stadgarna att ordföranden ska ha en tydlig koppling till den elitklubb han representerar. Eftersom Bo Lundquist meddelat att han inte tänker kandidera som ordförande i Djurgården ser vi en problematik med att han inte har en tillräckligt tydlig koppling till sin elitklubb, säger Johan Sterner.
Kort efter valberedningens besked meddelade Bosse Lundquist via ett gruppmejl till samtliga inblandade att han tar strid för att fortsätta som ordförande.
Bakom den åsikten slöt snabbt ett antal andra föreningar upp via mejl medan andra tog ställning för Bo Johansson.
– Men det har egentligen ingen betydelse för valberedningen. Vi har gjort en avstämning bland föreningarna och upplever att det fins en majoritet för Bo Johansson. Dessutom gjordes en utvärdering av fjolårets styrelsearbete genom en enkät och den finns också med som grund, säger Johan Sterner.
Stöd i styrelsen
Även om Bo Johansson i dagsläget har majoritetens stöd kan läget påverkas av andra faktorer.
Dels sitter Bosse Lundquist i Svenska Fotbollförbundets styrelse i ytterligare ett år; dels stöds han av tunga aktörer i den nuvarande Sef-styrelsen: vice ordföranden Leif Lindstrand (Gefle), Sten-Inge Fredin (Helsingborg) och Ola Danhard (Brommapojkarna).
Sef-styrelsen är enligt stadgarna konstruerad som så att ordföranden ska tillhöra en allsvensk förening, därtill fyra ledamöter från allsvenskan samt fyra från superettan. Brommapojkarna spelar från och med i år i allsvenskan och det är då kutym att man lämnar sin plats i Sef-styrelsen till en superettanrepresentant. Trots att tolv av 16 superettanklubbar uttryckligen bett Ola Danhard att kliva av meddelade han så sent som i går via ett gruppmejl att han avser att sitta kvar vilket spetsar striden om makten i svensk fotboll ytterligare.