Sverige tappade segern i minut 90
Uppdaterad 2017-06-20 | Publicerad 2017-06-19
LUBLIN. En utebliven svensk straff och en åt andra hållet.
Svenska spelarna var rasande på domaren efter krysset mot Polen – men också kritiska mot den egna insatsen.
– Domaren gör fel och vi gör fel. Andra halvlek är pissdålig, säger Kristoffer Olsson.
Sverige fick en mardrömsstart mot Polen när hemmanationen tog ledningen redan efter sex minuter. Men efter en fin svensk halvlek och nickmål av Carlos Strandberg och Jacob Une Larsson hade Sverige vänt inom loppet av fem minuter.
Det såg länge ut att bli svensk seger och tre viktiga poäng i kampen om en semifinalplats. Men på stopptid fick Polen straff efter att Filip Dagerstål dragit ner en polsk spelare i straffområdet.
Dawid Kownacki satte 2-2-målet och Sverige tappade två poäng.
Efter slutsignalen var flera spelare rasande och gick fram till domaren för att få en förklaring.
– Så som jag upplever det är att vi båda sliter i varandra, men nu väljer han att blåsa straff. Det är klart att jag inte tycker att det var straff, men det kanske var det. Det är klart att det inte är jättekul för mig, men jag kan inte göra så mycket åt det nu, säger Dagerstål och fortsätter:
– Vi frågade vad han (domaren) tyckte och varför han blåste, men han kan ju inte ändra sitt beslut så det är väl ganska onödigt egentligen.
”Förstår inte hur det inte kan vara straff”
Sverige var också irriterat över en utebliven straff när Simon Tibbling drogs ner i straffområdet efter tolv minuter.
– Jag förstår inte hur det inte kan vara straff där. Jag får en knuff i ryggen som hör att jag inte kan ta bollen, säger Tibbling.
Kristoffer Olsson var heller inte nöjd med domarinsatsen.
– Den var kanske inte jättebra. Han hade en konstig nivå. Det är många straffsituationer och sådär, men jag vet inte.
”Vi är fega”
Men även om det svenska spelarna ifrågasatte domarinsatsen skyllde de inte poängförlusten på det. Tvärtom poängterade flera spelare att de själva bär ansvaret.
– Det är nästan ett rättvist resultat för andra halvlek är pissdålig. Vi gör inte mycket rätt. Vi har två-tre chanser att avgöra, men det är inte tillräckligt bra och då är det ofta att det blir så att de får ett mål i slutet, säger Olsson och fortsätter:
– Domaren gör fel och vi gör fel. Vi är fega i andra halvlek och gör inte mycket rätt. Man kan gnälla på domaren och så vidare, men vi får kolla oss själva i spegeln.
Så går Sverige till slutspel – gruppseger lär krävas
I och med att det inte blev mer än en poäng mot England och mot Polen måste Sverige antagligen vinna Grupp A för att gå vidare. För att ha chansen till det måste Sverige vinna sista matchen mot Slovakien samtidigt som England inte vinner mot Polen.
Fem poäng kommer med största sannolikhet inte att räcka för att bli bästa tvåa bland de tre grupperna. Bästa grupptvåa utses efter (1) poäng, (2) målskillnad, (3) flest gjorda mål, (4) kort och (5) av koefficient.
Grupp A:
Sverige–England 0–0
Polen–Slovakien 1–2
Slovakien–England 1–2
Polen–Sverige 2–2
Återstående matcher:
Slovakien–Sverige x–x
England–Polen x–x
I Grupp B talar mycket för att Spanien och Portugal inte kommer tappa poäng mot Makedonien och Serbien som inte imponerade i första omgången.
Spanien besegrade Portugal i den andra omgången.
För att Sverige ska kunna nå slutspel som bästa tvåa (med fem poäng) innebär det följande: Portugal måste kryssa mot Makedonien i sista omgången. Då blir de tvåa med endast fyra poäng.
Grupp B:
Portugal–Serbien 2–0
Spanien–Makedonien 5–0
Serbien–Makedonien 2–2
Portugal–Spanien 1–2
Återstående matcher:
Serbien–Spanien x–x
Makedonien– Portugal x–x
Liknande scenario i Grupp C. Stornationerna Italien och Tyskland är storfavoriter att komma etta och tvåa. Sannolikt är att båda går rent mot Danmark och Tjeckien och därmed får minst sex eller sju poäng var.
Sverige får, om de blir tvåa med fem poäng, hoppas på att Tyskland eller Tjeckien blir tvåa på inte mer än fyra poäng, precis som i Grubb B.
Grupp C:
Tyskland–Tjeckien 2–0
Danmark–Italien 0–2
Återstående matcher:
Tjeckien–Italien x–x
Tyskland–Danmark x–x
Tjeckien–Danmark x–x
Italien–Tyskland x–x