Erbjöds muta för att hjälpa stjärnan
Svensken om fotbollens baksida: Är maffiametoder
Publicerad 2017-04-26
Efter 22 år i Bayern Münchens organisation har Björn Andersson full insyn i hur den professionella fotbollen fungerar.
Nu berättar svensken om hur agenter försökt muta honom för att få världsspelare som Luka Modric till Bayern.
– Det är maffiametoder, säger Andersson i podcasten Lundh.
Björn Andersson sadlade efter den aktiva karriären om till ledare och har varit med om att utveckla Bayern Münchens hyllade akademi. Än i dag är 65-åringen aktiv som scout åt den tyska storklubben.
”Skulle kunna ha några hus”
I podcasten Lundh berättar Andersson nu om hur agenter försöker muta fotbollsledare för att hjälpa sina klienter till de största klubbarna.
– Jag har ju själv blivit erbjuden pengar, om jag tar den och den spelaren till Bayern. Man skulle kunna ha några hus nere vid kroatiska kusten. Till exempel kommer det agenter och säger ”se till att den här spelaren kommer till München så ska du få det” och så men jag har betalt från Bayern och det är mitt jobb. Jag har aldrig som tur är stigit in på den sidan. Då är man fast. Det vet ju alla som håller på i den här branschen att den är ju inte alltid vit om man säger så, säger Andersson i podcasten.
Svensken säger att han själv blivit erbjuden pengar vid en handfull tillfällen men alltid tackat nej. Det är inte heller några dussinspelare som varit inblandade. Andersson nämner tre vid namn: Real Madrids Luka Modric, Lokomotiv Moskvas Vedran Corluka (tidigare i bland annat Manchester City och Tottenham) och Eduardo Silva (en gång utpekad som supertalang i Arsenal).
”För romantisk bild av fotbollen”
Samtliga har ett förflutet i Dinamo Zagreb och Björn Andersson avslöjar att han blev erbjuden mutor för att ta dem till Bayern München.
– Ja alltså, blir det en affär så kan du också tjäna pengar. Det är väl också en insats tycker dem att man ska kunna övertala sin klubb. Men min uppgift är ju inte pengar, min uppgift är att bedöma spelarna. Jag skulle aldrig ge mig in på den biten, det är ju maffiametoder. Det vet ju alla. I Sydamerika är det ju inte en agent utan spelarna ägs av fyra-fem agenter, eller så kallade agenter.
65-åringen säger att han aldrig rapporterat mutförsöken men att det påverkar hans syn på fotbollen.
– På ett vis, det är väl så att man haft en lite för romantisk bild av fotbollen. Men jag har insett det med åren att det här är showbiz och det får man inte glömma bort. Det handlar om affärer. Ju mer man skriver om en vara, agenter utnyttjar journalister då att spelare är på gång till München eller Barcelona och sen bara rullar det på. För ingen av journalisterna säger ”det skriver vi inte om” eftersom det låter intressant. Men då kanske agenter vill trimma upp priset på spelare.