Till raden av svenska kvalfiaskon i Champions League kan vi nu lägga Vardar – det största fiaskot av dem alla.

2005 var året då Vardar senast tog sig vidare från en kvalmatch i europaspelet.

Samma år slogs det MFF som kallades ”Real Malmö” ut av schweiziska FC Thun i det hittills största kvalfiaskot i svensk Champions League-historia, värre än IFK Göteborgs mot Legia Warszawa 1995 och Djurgårdens mot Ruzomborek 2006.

Men detta uttåg i lilla makedonska Strumica överträffar debaclet i Thun, som trots allt var i playoff, inte minst sett till vilken trupp Magnus Pehrsson förfogar över och vilken erfarenhet av Champions League-kval som finns i densamma.

Nu rök MFF i stället redan sin första kvalomgång mot ett lag som alltså inte ens fick spela sin hemmamatch på sin hemmaplan.

Annars fick MFF sin drömstart när Markus Rosenberg slog in en straff redan efter 16 minuter.

Anton Tinnerholm räknade före matchen med att Vardar skulle få ”lite panik” när MFF gjorde första målet.

Darrigt MFF

Men i stället kändes det som att MFF... inte drabbades av panik, men uppträdde darrigt. Inte minst i försvaret (Pa Konate! Franz Brorsson!!).

Kanske var det som Markus Rosenberg sa efteråt att det kändes krampaktigt efter 1–0 och att spelarna såg mer vad man hade att förlora än att vinna; tvärtom mot känslan i kvalen 2014 och 2015 och förstås ödesdigert i en match som var årets viktigaste.

Bara minuten efter straffmålet var brassen Jonathan Balotelli på väg igenom, helt fri från mittlinjen, men ”krockade” med Franz Brorssons rakade skalle. Vardar skrek på rött kort men Brorsson fick bara gult och hemmalaget en frispark i mittcirkeln.

Vardar var inte alls nöjt med den ukrainske domaren i paus sedan man menat att det var hands på Konate i straffområdet just före pausvisslan.

Däremellan – målet och straffsituationen – fick inte MFF alls till samma spel som i hemmamatchen. Vardar höll ställningarna väl, kändes farliga på de många fasta situationerna och den andre brassen, Juan Felipe, var svårfångad på mitten.

Berget kunde punkterat

På samma centrala mittfält kom inte MFF:s spelmotor Anders Christiansen i gång som brukligt. Men så sparkades han också ner titt som tätt.

Hela matchen präglades, och rycktes sönder, av alla frisparkar, vilket säkert inte Vardar, som ville dra ner på tempot, hade något emot.

Ändå fick Yoshimar Yotun och Jo Inge Berget varsin ypperlig chans att döda matchen just före respektive efter pausen.

I stället tog hemmalaget kommandot direkt efter Bergets möjlighet i den 50:e minuten och då var det som om MFF omedelbart rasade samman. Efter en vass frispark, en nick i ribban och ett tungt distansskott från Vardar på ett par minuter kvitterade lagkaptenen Boban Grncarov på en hörnnick i den 56:e minuten.

MFF var ett lag i spillror samtidigt som Vardar piskades fram av sina fans från läktaren.

Fyra minuter senare fällde Lewicki Felipe i straffområdet. Wiland gick rätt och motade straffen men Tigran Barseghyna hann före Rasmus Bengtsson på returen och smällde in 2–1.

Ödesdiger förlust

Mardrömsminuter för MFF men med en halvtimme kvar hade man fortfarande samma utgångsläge som inför matchen – ett mål framåt och utan att släppa in något bakåt så hade man löst en biljett till Slaget om Skandinavien mot FC Köpenhamn och ett playoff till Europa League i augusti som sämst.

Men det tog en kvart till innan MFF lyckades etablera ett riktigt tryck mot Vardars mål och man lyckades ändå inte skapa en enda riktigt vass chans under dessa 15 minuter.

I stället punkterade Boban Nikolov matchen med sitt 3–1 mål på övertid och Vardar gick välförtjänt vidare. Hela MFF underpresterade och de enda från Malmö som får godkänt var de 150 tillresta supportrarna,

Förlusten i årets viktigaste match betyder att MFF redan är helt borta från europspelet i höst. Nu finns det inga bakdörrar kvar.

Det lär betyda oerhört mycket för Daniel Anderssons truppbyggande. Nyckelspelare lär lämna, och släppas iväg, samtidigt som man inte kan locka nya spelare med europaspel i år.

Mycket talar också för att det här var sista gången vi såg Markus Rosenberg på den internationella scenen.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.