EM-laddade med LeBron

Publicerad 2013-09-03

Landslagets Thomas Massamba om sitt möte
med världsstjärnan och de struliga ungdomsåren

”Fysmonstret” Välmeriterade Thomas Massamba har en viktig roll i landslaget.

Han lyckades inte stoppa LeBron James, men annars finns det få basketspelare som tar sig förbi Thomas Massamba, 28.

– Ibland fattar jag inte själv hur jag orkar jaga, jaga, jaga, säger landslag­ets defensiva hjärta.

Här berättar han om mötet med världens bäste, de struliga ungdomsåren och nyckeln till att bli en stjärna i försvaret.

En augustikväll sitter mannen de kallar ”Fysmonstret” i Täljehallen, äter en stor chokladkaka och pratar om gamla coacher.

En av dem har betytt extra mycket.

– Torbjörn Gehrke har varit som en extrapappa för mig. Han gav mig chans­en när ingen annan trodde på mig. Gehrke förstod mig, och när jag hade en del problem så öppnade han dörren till sitt hem. Jag är skyldig honom och hela hans familj mycket, säger Thomas Massamba.

Landslagets assisterande coach minns en tonåring som kom från Linköping med massor av talang, men minst lika mycket trubbel.

Han spelade i Basketettan och hans plats i Södertälje var i fara.

– Thomas var en belastning, både för sitt lag och föreningen. Men det var en bra pöjk i grunden, det såg man, säger Gehrke.

Massamba kom inte i tid, struntade i träningar och hamnade i små slagsmål.

Gehrke testade med individuella disciplinåtgärder. Det bet inte.

Han insåg snart att den bäst­a metoden var att straffa – laget.

– Det gjorde att Thomas fick väldigt dåligt samvete, och började ta stort ansvar. För i det läget sket han i sig själv. Men han var lojal mot laget. Det var det jag tyckte mycket om hos Thomas, att han är en väldigt lojal människa.

När Gehrke sedan tog över Södertäljes ligalag tog han med sig Massamba upp. Redan andra säsongen, 2004/05, vann Kings SM-guld.

”Måste spela smart”

– Thomas fyllde 20 den våren och hade en av de viktigaste rollerna i slutspelet. Utan honom hade vi inte vunnit. Inte utan försvaret på Gee Gervin (Norrköping), Håkan Larsson (Plannja) och JJ Miller (Sundsvall), i den ordningen, säger Gehrke.

Tre av basketligans bästa spelare – genom alla tider. Det var där storyn om Thomas Massamba, försvarsgigant, började skrivas.

– Jag bygger mitt spel på försvaret. Är jag aggressiv i försvar så underlättar det mitt anfallsspel. Är jag passiv i försvaret så blir jag passiv i anfallet. Och på senare år har jag byggt upp mig som en riktig spelfördelare, säger 28-åringen om sin spelstil.

Men… Du är ju alltid aggressiv i försvar.

– Hahaha. De senaste åren i Europa har jag lärt mig att man inte gynnas av att vara aggressiv hela tiden, för på bortaplan får man foul. Man måste spela smart.

”Jag är inte född skytt”

Han har tre säsonger som utlandsproffs bakom sig, med tre raka titlar. Två på Cypern, en i Bulgarien. Han tjänar ”mycket mer” än vad han gjorde i Basketligan. Det är den sylvassa defensiven som har gjort det möjligt.

– Ja. Först det, sedan har jag visat att jag förtjänar att vara på planen. ”Okej, nu har du visat att du kan spela försvar. Men kommer vi kunna använda dig i slutet av matchen, i anfall, kommer du ta ett öppet skott och sätta det?”.

Och du satte de sista, avgörande straffkasten för Lukoil i Bulgarien…

– I semifinalen och i finalen. Jag är inte född skytt, jag har jobbat väldigt hårt för att komma dit jag är nu.

Försvarsspel – hur mycket är fysik, hur mycket är teknik och hur mycket är hjärna?

– Hjärnan måste nog vara 45–50 procent. Sedan kan du ha hyfsad fysik, du måste inte vara superatletisk. Teknik är viktigt, att veta vad som är foul och inte. Men ju högre nivå du kommer på, desto mer måste du använda huvudet, för desto listigare anfallare har du emot dig. Du måste ha koll på din scoutingrapport.

Hans rykte som ”stopper” har fått vingar ute i Europa. Det är inte ovanligt att motståndarna sätter upp en lång serie av screens, för att ta sig förbi Thomas Massamba.

Det är där han behöver sin extrema fysik och uthållighet.

– Jag brukar säga att jag knappt fattar själv hur jag orkar jaga, jaga, jaga.

Vad är ditt råd till unga basketspelare som vill bli bra i försvar?

– Lägg lite mer tid på det! Alla spelare kan göra poäng, men det är inte många som kan stoppa någon. Och sedan: Sluta gå för bollen. Gå inte på alla finter, håll ögonen på midjan och följ midjan. Om den rör sig, då kommer bollen röra sig.

– För att spela bra lagförsvar är det viktigaste att prata. Konstant kommunikation på planen.

Vilken typ av individuella övningar gör du för att bli bättre i försvar?

– Reaktionsövningar. Blunda och ha en lagkamrat, coach, eller förälder bakom dig. Om de säger ”klappa” ska du klappa. ”Slajda”, ska du slajda. ”Vänster”, ta två–tre blixtsnabba steg till vänster. Reaktionsförmåga är väldigt viktigt.

Handen på hjärtat – har du några fultricks för dig när domaren inte ser?

– Jag försöker spela rent, men är så fysisk att folk tror att jag spelar fult ändå. När jag stoppar motståndaren blir han irriterad. Men basket ska vara rent. Jag har själv varit skadad, det gör ont

i själen när det händer andra.

Nu ställs Thomas Massamba inför sin tuffaste uppgift i karriären – EM-grupp D. Sverige möter en rad storstjärnor på guardpositionen. Det börjar på onsdag kväll med Vassilis Spanoulis.

– Vi har en väldigt tuff uppgift mot Grekland. Det blir intressant att se hur bra jag gör det mot Spanoulis. Han är Euroleague-MVP, kan spela i NBA men har själv valt bort det. Han kan bli het bara så där, säger Massamba och knäpper med fingrarna.

Rolig utmaning

Ett inspirerande uppdrag för en spel­are som växer i de situationerna.

– Det är ju inte så att jag känner ”oooh spela försvar, yes yes yes!”. Den människa som säger så, ljuger. Men det är en rolig utmaning att försöka stoppa folk.

Ja, och så var det ju det där med LeBron James.

Thomas Massamba åker varje sommar över till USA för att träna med sin gamla lagkamrat Charles Thomas. I år gick resan till Akron, Ohio, där amerikanen numera är collegecoach.

En stad som främst är känd för att ha fostrat världens i dag bästa basketspel­are. Och plötsligt dök Miami Heat-stjärnan upp i hallen.

– Det blev två–tre dagar med LeBron, berättar Thomas Massamba.

Hur var det att träna mot honom?

– (Paus). Han är bra, haha.

– Han är väldigt ödmjuk, faktiskt. Tar inte för sig alltför mycket heller. Han har ju ingenting att bevisa för någon. Han är inte kaxig. Eller… Han vet ju att han är LeBron James, såklart. Men han är inte överdrivet kaxig.

Fick du hålla honom i försvaret?

– Man hamnade ju på honom. Han är jävligt stor.

Vad hände?

– Jag vet inte, han missade väl något skott, satte något skott. För det mesta när han mötte mig så gick han mot korg­en. Och där sätter han det mesta, haha.

Följ ämnen i artikeln