Dagens namn: Amanda, Rasmus

Målrekord av Edlund i rekordmatch

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-22

Christoffer Edlund gjorde tolv mål när Sandviken på söndagseftermiddagen besegrade Katrineholm med 22–2 (8–1). Edlund slog därmed ett 69 år gammalt rekord.

– Kul. Det skulle vara roligt om det stod sig, säger en ödmjuk skyttekung.

Christoffer Edlund.

1940 gjorde Sixten "Sicke" Jansson nio mål för IF Vesta i en match mot Västanfors. De nio målen har tangerats två gånger – av Boltics Pål Hanssen 1995 och Faluns Sergej Obuhov 1998, men tio mål eller mer har ingen spelare mäktat med.

– Jag hade redan riktigt bra självförtroende. Jag gjorde åtta mål i en match förra veckan, säger Edlund men konstaterar att tolv mål trots allt är mycket.

TT: Hade du under matchen koll på hur många mål du var uppe i?

– Jo, det hade jag. Och jag blev påmind om det också. Men det är viktigt att prestera när det gäller också – att göra två mål i en uddamålsseger är nog till och med roligare.

Han är mest nöjd med att han har en hög procent i avsluten och är noga med att påpeka att utan riktigt bra medspelare skulle han inte få några lägen.

Edlund inledde målkalaset efter endast 1.25 och fortsatte ösa in mål i rasande takt – sex hann det bli i första halvlek.

– Skönt att ta kommandot direkt. Vi behöver inte ge dem någon energi.

Han berättar att Sandviken bestämde sig för att fortsätta köra, trots säkrad seger:

– Vi har en skyldighet att bjuda föreningen och publiken på fin bandy.

Lika produktiv var Edlund i andra halvlek men fick då också hjälp av Magnus Muhrén, som totalt stod för åtta bollar in i nätmaskorna. Med åtta assist blev Muhrén dessutom poängbäst i matchen.

Muhrén toppar poängligan med 44 poäng och Christoffer Edlund är med sina 42 klar tvåa, trean har endast 18. Skytteligan leder Edlund klart med sina 39 mål före Muhréns 21. De båda är en viktig orsak till Sandvikens fina start på säsongen – laget har på sju matcher gjort 84 mål och leder serien, tvåan Villa Lidköping på lika många poäng har dock en match mindre spelad.

Matchen hamnar i historieböckerna av ytterligare ett skäl. Aldrig tidigare har 24 mål gjorts i en match. Det tidigare rekordet hade Edsbyn och Tillberga som 2006 tillsammans gjorde 23 mål.

– Bra att vi har vårt namn där med, avslutar Christoffer Edlund.