Arsenals kollaps

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-05

Arsenal tappade 0-4 till 4-4 under de sista 20 minuterna

Efter 25 minuter såg Arsenal ut att ha avgjort mot Newcastle, bortalaget ledde med 4-0.

Men en utvisning på Abou Diaby gav Newcastle nytt hopp. Hemmalaget stod sedan för en galen upphämtning som gav 4-4.

- Vi fick lite panik, säger managern Arsene Wenger.

Ingen på St James Park lär glömma lördagen den 5 februari. Arsenal öppnade i ett galet tempo och gjorde tre mål under de första tio minuterna.

Halvvägs in i den första halvleken gjorde Robin van Persie 4-0, hans andra mål för dagen. Då var matchen över.

Trodde alla.

Diabys utvisning förändrade matchbilden

Fem minuter in i den andra halvleken fick matchen en oväntad vändning. Arsenals Abou Diaby blev ursinnig på hemmalagets Joey Barton.

Fransmannen tog tag i Bartons nacke och knuffade Kevin Nolan i bröstet. Domaren Phil Dowd svarade genom att ge rött kort till Arsenals 24-åring.

- Jag såg inte det så bra. Min åsikt spelar ingen roll, säger Wenger.

- Vi fick se många vändpunkter under matchen och jag tror att utvisningen var väldigt avgörande för oss. Det gav Newcastle hopp.

Fyra mål under 20 minuter

Knappt 20 minuter senare inleddes en galen upphämtning.

I den 68:e minuten fick hemmalaget straff. Barton stegade fram och rullade in 1-4. Bara minuter senare reducerade Leon Best till 2-4.

Straffar var populära i England den här lördagen och i den 83:e minuten fick Newcastle sin andra för dagen. Återigen var Barton exekutor.

Hemmalaget jagade sedan frenetiskt efter en kvittering. Och med bara minuter kvar att spela fick laget utdelning.

Cheick Tioté, som gjorde comeback efter avstängning, fick på en praktträff och 4-4 var ett faktum.

Därmed skrev båda lagen historia. Det är första gången någonsin som ett lag tappar en 4-0-ledning i Premier League.

- Det kändes som att det blev jobbigt när det stod 4-1. Vid 4-0 kände vi oss lugna, men sedan fick vi lite panik. Jag tycker även att vi hade lite otur vid vissa situationer, säger Wenger.

En tröst för Arsenal är att Manchester United föll mot Wolverhampton under lördagen. Kevin Doyle såg till att hemmalaget skrällvann och bröt Sir Alex Fergusons förlustfria svit.

Det betyder att Arsenal är fyra poäng bakom United.