Patriots mästare efter dramatisk Super Bowl

PHOENIX. Det krävdes ett osannolikt slut på en osannolikt dramatisk match.

Men nu är New England Patriots återigen mästare i NFL.

– Jag är så stolt över spelarna. Jag älskar dem, säger tränaren Bill Belichick.

Det spekulerades på förhand att Super Bowl 49 hade alla förutsättningar att bli rekordjämn. Det blev den. Och dessutom den kanske mest dramatiska genom alla tider.

Den första halvleken slutade också oavgjort, 14-14. Men spelmässigt var det Patriots som dominerade. Laget hade flest yards, hade bollen under längst tid och såg till att Seahawks quarterback Russel Wilson ständigt var under press.

Hittade högsta växeln

Men Seattle hittade ändå sätt att göra poäng. När Patriots två första touchdowns – först genom Brandon LaFell, sedan Rob Gronkowski – kom genom metodiska, långa anfall, slog Seahawks till utan förvarning.

Kvitteringen till 7-7 kom efter en lång passning till Chris Matthews och en kort rush av Marshawn Lynch. Nästa kvittering, till 14-14, kom med under en minut kvar att spela. Återigen var det Chris Matthews som stod för ett spektakulärt, avgörande spel när han tog emot Wilsons passning.

Efter paus såg matchbilden helt annorlunda ut. Seattle hittade plötsligt högsta växeln i både sin offensiv och defensiv. I den tredje quartern körde man över Patriots och gick upp till en 24-14-ledning. Först genom ett field goal, sedan en touchdown av Doug Baldwin.

”Gav aldrig upp”

Sedan var det Patriots tur att vända matchbilden. Tom Brady – som kastade två interceptions i matchen – såg till att Danny Amendola kunde reducera till 24-21. Efter en dramatisk drive i slutminuterna kunde Patriots också ta ledningen, fram till 28–24.

Med två minuter kvar var det bara upp till Seattle att gå för seger. Och som man gjorde det. En makalös passning av Russel Wilson – och en lika sanslös mottagning av Jermaine Kearse – gav Seattle ett drömläge att springa in för bollen från nära håll.

Men Seahawks valde att kasta bollen – rätt i famnen på New Englands Malcolm Butler. Det innebar att Patriots mot alla odds kunde ta hem segern, sin fjärde Super Bowl-titel på 14 år.

– Vi visade mental styrka. Vi gav aldrig upp, säger New Englands QB Tom Brady, som utsågs till matchens viktigaste spelare.