Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Playboyen som ska rädda Friends

Publicerad 2014-03-19

Skandalomsusade Lagardère tar över skuldtyngda arenan: ”Är passionerad”

I går fyllde Arnaud ­Lagardère 53 år.

Svenska Fotbollförbundet gav honom en nationalarena i födelsedags­present.

En skandalomsusad playboy som sägs vara på god väg att köra ett anrikt ­familjeföretag i botten.

Där har ni mannen som ska vända förlust till vinst för svensk fotbolls klenod, skuldtyngda Friends Arena.

Finansmannen Arnaud Lagardère.

De ekonomiska bakslagen har avlöst varandra. Fler och större än Svenska Fotbollförbundet och övriga ägare räknade med. Dessutom saknas kompetensen att driva en stor evenemangsstadion. Därför kommer Friends Arena – om förhandlingarna går som planerat – att skötas av det franska bolaget Lagardère Unlimited Stadium Solutions från 1 januari 2015 och i åtminstone tio år framåt.

Samtidigt tillbringade Arnaud Lagardère i går sin 53:e födelsedag på okänd ort. Han firade den som en ifrågasatt mångmiljardär och affärsman.

Pappa Jan-Luc byggde upp ett av Frankrikes mäktigaste industriimperier och ett av världens största medieföretag. Sedan Jan-Luc dog har Lagardèrekoncernen under sonens ledning halverats: från 45 000 anställda och en omsättning på 120 miljarder kronor till 22 000 anställda och 60 miljarder i omsättning tio år senare.

Några affärer som gått särskilt dåligt är den sportintresserade Arnauds idrottssatsning. Målsättningen var att bli världens största handlare med tv-rättigheter men nyligen stod det klart att han misslyckats med både EM i Frankrike och VM-kvalet till Ryssland 2018.

20-tal arenor i Europa

Det är inte enda anledningen till att Arnaud Lagardère varit rubrikernas man i Frankrike senaste åren. Playboystämpeln cementerades när han i fjol gifte sig med den 30 år yngre belgiska fotomodellen Jade Foret.

Lagardère Unlimited Stadium Solutions, som tar över driften av Friends Arena, har intressen i ett 20-tal arenor i Europa och USA. Vd:n Ulrik Ruhnau säger om den excentriske arvtagaren:

– Jag känner honom inte personligen men har upptäckt att han har en stark affärskaraktär och är passionerad när det kommer till sport.

På frågan hur en förlust på 203 miljoner kronor (2013) ska vändas till vinst exemplifierar vd:n med dataspel och diskotek.

– Det viktiga är skapa något nytt. I exempelvis Frankfurt och Hamburg har vi provat med event som inte arrangerats på stora arenor tidigare, som e-sport och elektroniska musikfestivaler.

– Det handlar också om att ha lönsamma event snarare än att bara öka antalet event. Och att tjäna mer pengar på varje enskilt event, menar Ulrik Ruhnau.

Svenska Fotbollförbundet är uppenbarligen trygga i att Arnaud Lagardères ­företag är vad som kan få Friends att bli lönsamt. Men hur ställer sig ordföranden Karl-Erik Nilsson till att koncernens största ägare är Qatar Holding (äger 13 procent)?

– Vi sympatiserar inte på något sätt med den syn som finns inom vissa områden i Qatar och vi har varit drivande tillsammans med LO för att påverka Fifa att agera mot myndigheterna till exempel när det gäller byggnadsarbetarnas villkor (inför VM 2022).

Är inte risken väldigt stor att SvFF måste täcka ansenliga mångmiljonförluster de kommande åren även om Lagardère tar över driften?

– Vi har varit mycket tydliga med att vår gräns för underskottstäckning framöver går vid 20 miljoner kronor per år från den ordinarie driften. Kostnader utöver det måste vi få hjälp med och detta är känt hos hela ägarkretsen.

Kostnaderna har varit enorma, kritiken ungefär lika stor. Vad hade du ­velat göra annorlunda?

– Försäljningen av Råsunda och värdet av tomterna den stod på är den bästa affär fotbollen någonsin gjort. Övervärdet har vi investerat i den nya arenan.

Väntad baksmälla

– Det är självklart att när ett förbund och fyra andra ägare bygger en national­arena för 2,8 miljarder att det granskas, diskuteras och värderas. Vi kan inte backa oss in i framtiden. Sverige är värt ha en modern nationalarena som Friends och det tycker jag såväl som privatperson som ordförande i SvFF, säger Karl-Erik Nilsson.

Samtidigt i Paris i dag känner kanske playboyen Arnaud Lagardère av en rejäl baksmälla.

För hans eget bästa förhoppningsvis efter ett alltför roligt födelsedagskalas snarare än att han insett vilken problematik han dragit in sitt företag i uppe i Norden.

5 frågor och svar om Friends Arena

VARFÖR LÄMNAR ÄGARNA IFRÅN SIG DRIFTEN AV FRIENDS ARENA?

För att driftsbolaget har backat över 600 miljoner kronor totalt, Svenska Fotbollförbundet är storägare och hade klarat ett, möjligen två år till med förluster i samma storleksordning som i fjol (203 miljoner varav SvFF står för en tredjedel). Förlusten för 2014 väntas bli ännu större (250 miljoner?) då det är ett sämre konsert- och landskampsår. Det är pengar SvFF måste ut med oavsett gårdagens affär (uppskattningsvis 80 miljoner till alltså). Dessutom är det valår och förlusterna ser inte heller bra ut för Solna Stad (även om Solna på lång sikt väntas att bli en vinnare genom hela Arenastaden-bygget).

VARFÖR KOMMUNICERAS DET NU?

Bra fråga. Avtalet är inte klart, att det kommuniceras redan på "avsiktsförklaringsstadiet" beror på att SvFF varit pressade från sitt håll (de granskningar som gjorts av Sportbladet och Ekot, elitklubbarna och vissa distrikts uttryckta oro samt helgens kommande årsmöte) plus att oppositionen i Solna använt de ekonomiska förlusterna som en del av valrörelsen mot det M-ledda kommunstyret.

VARFÖR LÄMNAR ÄGARNA ÖVER TILL JUSTLAGARDÈRE?

Det har näppeligen funnits några andra seriösa intressenter. I så fall hade frågan levt och inget hade kommunicerats förrän avtalet var helt klart (vilket är standard). Dessutom finns en tidigare koppling mellanbröderna PaulssonsPeab (den STORA vinnaren i hela Friends-affären) och Lagardère genom Swedish Open i Båstad.

VARFÖR VILLLAGARDÈRE DRIVA FRIENDS?

De har erbjudits ett förmånligt avtal. Första tre åren (2015-17) är garantihyran så låg att det blir ägarna med SvFF i spetsen som får stå för direktkostnaderna, uppskattningsvis mellan 50-100 miljoner per år. Om Lagardère inte får snurr på verksamheten under dessa tre år, eller kort därpå, gissar jag att de försätter driftsbolaget i konkurs och ägarna får börja om på ny kula igen.

ÄR FÖRÄNDRINGEN BRA ELLER DÅLIG?

Att Friends-ägarna söker en internationell aktör med bättre kontaktnät och större erfarenhet av att driva arenor är i grund och botten klokt. Frågetecknen gäller hur pressade SvFF och Solna är, om LUSS varit Peabs plan redan från början och hur avtalet i slutänden blir utformat. Det ska vara klart sista juni och börjar gälla från första januari 2015.