Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

De vill slå ut brottningen

Publicerad 2013-02-13

Här är kandidaterna till OS 2020

Brottningen kastas ut från OS-programmet och måste nu kvala in på nytt om den ska behålla sin status som en olympisk sport.

Men vilka grenar kan sno åt sig platsen istället?

Sportbladet har tagit en titt på idrotterna som finns med på IOK:s kandidatlista till OS 2020.

Wushu

Historia: Idrotten härstammar ur den kinesiska kampsportshistorien och kallas i andra slarvigare sammanhang för Kung Fu. Idrotten organiserades till en tävlingsidrott 1949 för att standardisera flera olika typer av kinesisk kampsport. Det första officiella VM:et gick av stapeln 1991.

Så går det till: Wushu genomförs i två delar, uppvisningsdelen Taolu och kampdelen Sanshou. Taolu består av flera olika tekniker både med och utan vapen. Sanshou liknar till sättet kickboxning och muay thai men med många fler grepp-tekniker. I Sanshou tävlar man precis som i andra kamp-sporter i ett flertal viktklasser. De två elementen är numer helt skilda åt i tävlingssammanhang.

Världsstjärnan: Det största namnet är skådisen Jet Li som var femfaldig kinesisk mästare i Taolu. Nu fungerar han som ambassadör för sporten.

Svenska stjärnan/medaljchans: Sen man började hålla VM 1991 har Sverige tagit sex bronsmedaljer. Just nu är största svenska stjärnan Maria Elin Olsson, hon tog VM-brons 2011 och bedöms ha bäst chanser även på årets VM.

”Wushu är väldigt stort i östländer som Ryssland, Iran, Turkiet och så klart Kina. Inför OS i Peking 2008 promotade man Wushu väldigt hårt. Och de driver frågan väldigt hårt även framöver. Jag hoppas idrotten får en chans att visa upp sig 2020.”

(Peder Finnsiö, ordförande svenska Wushuförbundet)

Squash

Historia: Squash härstammar från England i mitten av 1800-talet. Den squash som vi känner till fick sina grundmått och regler i början av 1920-talet. De första svenska mästerskapen spelades 1937.

Så går det till: Squash är en racketsport som spelas på en bana med fyra väggar, som alla kan vara i spel. Målet är att hålla gummibollen på 23 gram i spel mot den främre väggen med bara en studs.

Världsstjärnan: Ramy Ashour, Egypten, toppar världsrankingen överlägset.

Svenska stjärnan/medaljchans: Sverige är just nu långt ifrån världs-eliten. Förhoppningarna är att unga juniorer ska ta klivet mot 2020. Mest lovande är 16-åriga Linnea Wallsten som vann SM redan i år.

”Hela squashvärlden satsar väldigt hårt just nu. Det görs en enorm satsning för att komma med 2020. Det som talar för squashen är att den spelas i 185 länder av både kvinnor och män. Nu finns det glasbanor som man kan ställa upp var som helst, det har spelats squash vid pyramiderna och på Grand Central station i New York, det är något som bör göra idrotten attraktiv för publik och tv. ” (Björn Strandberg, vice ordförande svenska squashförbundet)

Wakeboard

Historia: Wakeboard och wakeskate blev stort på 1980-talet, bland annat i Australien och USA, men redan 1946 grundades det internationella förbundet.

Så går det till: Det finns två huvuddiscipliner: wakeboard och wakeskate. I båda grenarna åker utövaren på en bräda bakom en motorbåt – i wakeboard är brädan stor som en snowboard, i wake-skate påminner den om den mindre skateboarden. Deltagarna får poäng för sina hopp, konster och trick.

Världstjärnan: Phil Soven, USA. Tillsammans med sin yngre bror Bob Soven har 23-åringen från Florida gjort sporten populär, bland annat genom sin medverkan i olika MTV-program.

Svenska stjärnan/medaljchans: Caroline Djupsjö och Oskar Gejler har båda haft flera internationella framgångar under de senaste åren.

”Vi är ett litet specialidrottsförbund med cirka 170 klubbar och vi är geografiskt belägna på breddgrader som inte lämpar sig för vattenskidor eller wakeboard. Men vi står oss bra internationellt ändå faktiskt.”

(Michael Kjellander, sportchef Wakeboardförbundet)

Rullskridskor

Historia: Tävlingar i inlines är en relativt ny företeelse i Sverige – inte förrän 1993 valdes sporten in i det svenska skridskoförbundet. Men de första VM-tävlingarna arrangerades redan 1937 i Italien.

Så går det till: Det finns två huvuddiscipliner, bana och väg. Om inlines blir en OS-sport så är det sannolikt bandistanserna (här tävlar man i allt från 300 till 50 000 meter) som är aktuella.

Världsstjärnan: Italien har dominerat sporten genom historien och 1980-talets suverän Marisa Canafoglia sticker ut. Italienskan innehar en rad världsrekord både på bana och på väg.

Svenska stjärnan/medaljchans: Sverige har egentligen bara en utövare på internationell nivå – den 27-åriga Umeåtjejen Helena Gustafsson som tävlar både på bana och på väg.

”Just nu är inlines inte så stort i Sverige, men det går upp och ner. De senaste åren har egentligen bara Helena (Gustafsson) varit ute på internationella mästerskap. Runtom i Sverige finns gissningsvis ett tiotal föreningar som håller på med inlines”

(Anne Österberg, generalsekreterare på Svenska skridskoförbundet)

Karate

Historia: Karate ingår i den japanska budon, som är ett samlingsnamnet för landets kampsporter. Karaten växte fram i början av 1900-talet och är inspirerad av flera andra discipliner, bland annat det kinesiska kung fu.

Så går det till: Man tävlar i två grenar inom karaten: kata och kumite. Om karate blir en OS-sport så är det sannolikt kumite, som innehåller både sparkar och slag, som man kommer att tävla i.

Världsstjärnan: Antonio Diaz från Vene-zuela är en av sportens stora stjärnor på senare år. 32-åringen har vunnit det mesta som går att vinna i katadisciplinen.

Svenska stjärnan/medaljchans: Lisa Rasmusson och Lina Wåglund tog nyligen varsin femteplats i EM.

”Man uppskattar att det totalt finns 100 miljoner utövare av karate, där tio miljoner är registrerade och betalar medlemskap i det internationella förbundet. Karate är en jättestor sport på alla nivåer, det passar för barn, ungdomar, vuxna och både för kvinnor och män. I Sverige var det stort med karate på 1970- och 80-talet men sedan gick intresset ner. Men nu är vi på väg upp igen, det märks tydligt. Jag tror att vi skulle ha goda chanser att ta medaljer 2020. Vi har sju år på oss och vi har många lovande juniorer.”

(Javier Escalante, ordförande i Svenska karateförbundet)

Sportklättring

Historia: Klättringssporten sägs ha startat i England på 1880-talet men till Sverige kom den först på 1930-talet genom österrikaren Emmerich Rossipal. Det svenska klätterförbundet bildades 1973.

Så går det till: Inom sportklättringen finns tre discipliner. Speed, där man klättrar på tid, bouldering, där man får poäng för att lösa olika ”problem” och lead, där man ska klättra så högt som man kan. Det är dock oklart om man kommer att tävla i alla tre discipliner om klättringen kommer med på OS-programmet.

Världsstjärnan: Adam Ondra. 19-årig tjeck som skördat stora framgångar under de senaste mästerskapen. Bra framför allt i lead och bouldering.

Svenska stjärnan/medaljchans: Matilda Söderlund, 20-åring från Solna, kom sexa på VM 2012. Hampus Puman, 15-åring från Eskilstuna, kom tvåa på JVM 2012.

”Vi kan ha absolut ha medaljchanser om klättringen blir en OS-gren. Vissa av våra juniorer hävdar sig internationellt och tar mästerskapsmedaljer. Om de fortsätter att utvecklas på samma sätt så har vi förstås möjligheten, även om det är ett stort steg från junior- till seniorsammanhang.”

(Pontus Axelsson, ordförande i klätterförbundet)

Baseball/softball

Historia: Basebollen har en lång historia, minst sagt. Redan på 1300-talet ska en basebolliknande sport ha spelats i England och 400 år senare nämndes baseboll för första gången i skrift. Men det är på 1900-talet, framförallt på andra sidan Atlanten, som sporten fått sitt globala genombrott. Softboll sägs ha uppfunnits 1888 i Chicago som ett inomhus-alternativ till basebollen.

Så går det till: Visst finns det likheter med brännboll, men båda sporterna är mer komplicerade och avancerade. I baseboll utgår spelet från en pitcher som kastar bollen mot slagmannen. I softboll är bollen större än i baseboll och pitchern får bara kasta underarmskast.

Världsstjärnan: Miguel Cabrera, baseman i Detroit Tigers, är sportens kanske största stjärna just nu. 29-åringen från Venezuela utsågs till MLB:s mest värdefulla spelare i fjol.

Svenska stjärnan/medaljchans: Nej, vi lär inte ha någon chans på medaljer här.

”Herrarna kom fyra i EM nyligen så det ser hyfsat ut. Och tjejerna ligger på ungefär samma nivå i softboll. Men det är förstås otroligt tuff konkurrens internationellt sett.”

(Johnny Stormats, tävlingskommittén, Svenska Baseboll- och softbollförbundet)