Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Bröt nacken – nu jagar Tomas guld

Publicerad 2012-09-04

2,5 år efter hockeyolyckan – nu stjärna i rullstolsrugby: ”Det har betytt mycket”

I mars träffade Sportbladet Tomas Hjert, två månader efter olyckan.

Tacklingen bröt sjätte nackkotan och förändrade livet för 20-årige ishockeyspelaren Tomas Hjert.

Bara två och ett halvt år efter olyckan ska rullstolsrugbyspelaren Tomas Hjert ta guld i Paralympics.

– Det är nästan läskigt när man tänker tillbaka, men det har gått lite på räls, säger han.

Tomas Hjert i aktion.

En vanlig onsdag i januari. En vanlig ishockeymatch i division 1.

Men för 20-årige Tomas Hjert var det dagen som förändrade allt.

Trångsund mötte Väsby borta när det smällde i den andra perioden. Tacklingen tog illa och Trångsunds nummer 11 blev liggande på isen, utan känsel från bröstet och nedåt.

Hjert hade brutit sjätte nackkotan och mardrömmen blev verklighet.

– Folk frågar hur jag mår, men jag vet inte vad jag ska svara. Det är ett helvete jag har hamnat i, sa han till Sportbladet då.

”Rätt enkelt ändå”

I dag låter det annor­lunda.

– Jag fick en tackling, bröt nacken. Sen var det rehab i tre månader och sen var det bara att komma i gång igen.

Det låter väldigt enkelt?

– Det är klart att det var en stor omställning från början. Jag kände direkt att det var åt helvete, att det var något som var riktigt fel. Första timmarna var kaos, första dagarna var kaos. Men efter ett tag kände på något sätt att det funkade. Det var rätt enkelt ändå, säger Tomas och frågar flickvännen Linda vad hon tycker. Hon håller med.

– Vi hade varit tillsammans knappt ett år när det hände. Det är nästan läskigt när man tänker tillbaka, men det har väl gått lite på räls, fortsätter Hjert.

Olyckan skedde den 20 januari 2010. Vändningen kom ungefär två månader senare.

– Det var när jag var på rehab och man såg alla andra som var i samma sits, och i ännu sämre sits, som ändå klarade sig. Då förstod jag att det kanske inte var en sån katastrof som man trodde.

”Väldigt likt hockeyn”

Stödet var enormt. Från familj, flickvän och lagkompisar till elitserieklubbar, Tre Kronor och stjärnor som Peter Forsberg.

– Det är klart att det har hjälpt mycket, säger Hjert.

Men mest av allt hjälpte rullstolsrugbyn. Han kom i kontakt med sporten några månader efter olyckan, och fastnade direkt.

– Det är väldigt likt hockeyn. Det är mycket av de taktiska och fysiska och passade mig så himla bra. Det har betytt jäkligt mycket, det var det som fick i gång en igen och det hjälper oerhört mycket i vardagliga livet.

Och han har gjort en kometkarriär. Ett halvår efter att Hjert testat sporten för första gången började han träna med landslaget. Ett halvår senare var han med och tog Sverige till en fjärdeplats i EM.

”Bra komplement”

Nu ska han ta Sverige till guld i Paralympics.

Landslaget har aldrig vunnit någon mästerskapsmedalj och bara en spelare, Per-Arne Kulle, har deltagit i ett Paralympics tidigare. Ändå är målet skyhögt.

– Vi har aldrig varit närmare de bästa än nu. Det känns helt klart som att vi har kapacitet att leka med de stora fiskarna, säger Hjert.

Den 20 januari 2010 må ha förändrat livet för nu 23-årige Tomas Hjert. Men så mycket sämre verkar det inte blivit. Och ishockeyn saknar han inte.

– Det här (rullstolsrugbyn) har blivit ett väldigt bra komplement. Så nej, jag saknar faktiskt inte hockeyn.

RULLSTOLSRUGBY SPELAS I 26 LÄNDER

Rullstolsrugby (först benämnd som mördarboll) uppfanns 1976 i Winnipeg, Kanada. Sporten spelas i 26 av världens länder. Regerande världsmästare och Paralympics-mästare är USA.

Matcherna spelas på en plan av basketbollformat och varje lag ska ha fyra spelare inne samtidigt. Målet är att föra bollen över motståndarens mållinje – precis som i rugby. En spelare får ha bollen i max tio sekunder innan den måste passas eller studsas. Spelarna är tacklingsbara och flera hårda duster utkämpas i sporten.

Källa: Wikipedia