Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Vrakdykning i svenska vatten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-19

Tusentals vrak väntar på att upptäckas.

Tillhör du dem som åkt jorden runt för att dyka på vackra platser? Glöm inte att du kan få riktigt häftiga dykupplevelser även här hemma - de svenska vattnen erbjuder vrakdykning i världsklass.

Del av vraket efter en rysk ubåt som sänktes 1942 i en strid med en finsk ubåt. Vraket hittades utanför Grisslehamn, mellan Åland och Sverige.

Den svenska historien innehåller mycket krig. Svenskarna har försökt erövra söderut och skyddat sig mot angrepp från öster. Inte minst under stormaktstiden på 1600- och 1700-talet utkämpades våldsamma strider. Många av dem till sjöss - Tyskland, Ryssland och Danmark har alla haft starka flottor som försökt nå fram till den svenska kusten.

Unika förhållanden

De många slagen har lämnat sina spår - längs Sveriges 3000 km långa kustlinje ligger mängder med vrak. I Östersjön gissar forskarna att det kan finnas uppemot 40 000 vrak och bara i de svenska vattnen finns över 2000 registrerade vrak. Många av dem ligger för oåtkommligt eller är för förstörda för att vara intressanta att dyka på, men det finns en hel del intressanta också. Östersjöns kalla, bräckta vatten och avsaknaden av skeppsmask gör att vraken bevaras längre än någon annanstans. Här finns vrak som är hundratals år gamla och unika möjligheter till bra vrakdykning.

Fartyg och skutor

Ett av de finaste vraken att besöka kan du nå från Malmö. Sportdykarklubben där anordnar turer ut till vraket av ångfartyget S/S Moltke. Hon förliste 1909 efter en kolllision med ett annat fartyg och skrovet är välbevarat. Solen spelar in uppifrån och det går att simma igenom häftiga passager.

Utanför Dalarö i Stockholms skärgård finns det också flera spännande vrak. Ett av dem är segelfartyget Hulda af Ven som sjönk under en storm 1961. En bit längre bort, utanför Biskopsön ligger tre andra förlista skutor — Najade, Sappemeer och Melanie.

Känslan av att simma ner i djupet och se de förlista fartygen, frysta i tiden, sätter fart på fantasin. Varje vrak har sin egen historia. De en gång så stolta fartygen ligger som tysta vittnen på Sveriges våldsamma förflutna. Det kan vara väl värt att avstå från färglada fiskar och koraller för en stund och upptäcka vår egen dykskatt här i Norden.

Minimedia, Lina Thorén