SMHI: Skyfallen kommer bli fler

Publicerad 2013-08-14

Nu kräver MP att regeringen tar problemen på allvar: Det behövs hundratals miljarder

Stora delar av Sverige kommer att drabbas av fler översvämningar i framtiden, enligt SMHI.

Ändå har statsbidraget mot naturolyckor skurits ner till 25 miljoner kronor.

– Det krävs hundratals miljarder de närmaste fem-tio åren, säger Peter Rådberg (MP).

Att säkra Sverige mot effekterna av klimatför­ändringen kommer att kosta mångmiljardbelopp - vi är sakta men säkert på väg mot en framtid med fler översvämningar och ras­olyckor.

E4 blev en bassäng

Bara de senaste veck- orna har skyfall stängt in människor i källarlägen­heter i Umeå, låst in 180 tågpassagerare i flera timmar i Norralatunneln nära Söd­erhamn och förvandlat E4 genom Jönköping till en bassäng med halvmilslånga bilköer.

– Skyfall inträffar varje sommar i Sverige. Men vi är sakta på väg mot en viss ökning av den extrema nederbörden, säger Weine Josefsson, klimatolog på SMHI.

Under de senaste 15 åren har antalet skyfall med minst 40 millimeter regn ökat i hela Sverige, enligt SMHI:s beräkningar. Framtidens varmare väder med mer vattenånga i luften och därmed ökad nederbörd ger lite olika effekter på olika håll i Sverige. Extrema flöden med översvämningar kommer att bli vanligare på de flesta håll i södra Sverige mot slutet av 2000-talet, medan översvämningarna beräknas minska i norra delen av landet - eftersom vintrarna blir mildare och vårfloden minskar.

Ökade skador

Men i stora delar av Götaland, södra Svealand och nordvästligaste Norrland väntas alltså översvämningarna öka och därmed de materiella skadorna.

MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - pekar ut 18 områden i Sverige där översvämningsrisken är betydande redan i dag, bland annat i Göteborg och Stockholm.

Landets kommuner kan via MSB söka statsbidrag för att förebygga effekterna av naturolyckor. Pengarna ska till exempel gå till vallar mot översvämningar och till att stabilisera områden med rasrisk.

Men pengarna räcker inte. Statsbidraget har under några år höjts och legat på som mest 60 mil­joner kronor. I år har det sänkts till den tidigare grundnivån på 25 miljoner. Samtidigt har landets kommuner under 2013 sökt 170 miljoner kronor till klimatanpassning mot natur­olyckor.

– Statsbidragen räcker inte. Vissa enskilda kommuner söker 80 miljoner, säger Ulrika Postgård på MSB.

”Som en pysventil”

Regeringen har aldrig tänkt att statsbidraget ska täcka kommunernas totala behov, enligt Keijo Ekelund, handläggare på försvars­departementet:

– Anslaget har varit tänkt som en pysventil, ett undantag från grundregeln. Detta är en kommunal sak som staten inte ska engagera sig i. Varför ska en bonde i norra Sverige bidra med skattepengar till något som höjer markvärdet i Mälardalen eller Skåne?

Miljöpartiet håller inte med:

– Regeringen tar inte detta på allvar. SMHI har kartlagt översvämningshoten de närmaste 100 åren väldigt noga. Det krävs väldigt stora insatser från statens och kommunernas sida. Vi säger att det krävs hundratals miljarder under de närmaste fem-tio åren, pengar som vi vill ta från för­svarsbudgeten, säger Peter Rådberg, Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson.

Han fortsätter:

– Mälaren i Stockholm är på väg att svämma över och om inget görs i Göteborg kommer en tredjedel av innerstaden att vara översvämmad om 50 år.

”Rimlig nivå”

Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiska talesperson, säger:

– Statsbidraget ligger på en rimlig nivå i dag.

Kristdemokraten Mikael Oscarsson är inte lika kategorisk:

– Det är rimligt att staten ökar sin insats. 25 miljoner är bokstavligt talat en droppe i havet, säger Oscarsson.