Jean Paul Gaultier: "Det finns en förnedrande klichébild av att vackra kvinnor ska vara tysta"

Uppdaterad 2014-09-09 | Publicerad 2013-06-13

Madonnas strut-behå, manskjolen och punkcouturen – Jean Paul Gaultier är en av modevärldens främsta nyskapare och provokatörer. Och ett stort fan av Sverige.

– Jag älskar ABBA, Eurovision Song Contest och er fantastiska lax!

Sofis mode fick en egen pratstund med den pratglade designern.

På Sverigebesök Vår reporter Anna Flytström träffade modeskaparen Jean Paul Gaultier.

Den franske modeskaparen Jean Paul Gaultier, 61, är på besök i Stockholm för att inviga den stora och hyllade utställningen ”The Fashion world of Jean Paul Gaultier – From the sidewalk to the catwalk”. Men när han först fick frågan om att visa sina kreationer på ett museum var han lite tveksam.

– Att hamna på museum är något som man gör när man är död, säger han under presskonferensen.

Den synnerligen livfulle designern berättar hur han arbetat för att få in levande element tillsammans med de runt 120 klädkreationerna som visas upp på utställningen. Bland annat projiceras animationer av levande ansikten på vissa av dockorna, vilket tillsammans med ljud gör att de kan prata med betraktaren.

– Det finns en förnedrande klichébild av att vackra kvinnor ska vara tysta, och den ville jag bryta mot, förklarar designern.

Ifrågasätter vår syn på manligt och kvinnligt

Jean Paul Gaultier är en av modevärldens mest nyskapande designers och har alltid gått sin egen väg. Han är mannen bakom ikoniska plagg som manskjolen och Madonnas berömda strut-behå och hans skapande drivs av en vision om jämlikhet, multikulturalism och en alternativ syn på skönhet. Han bryter mot normerna, både i samhället och i modevärlden, såväl i sin design som genom sina modellval. Han har använt äldre kvinnor, plus size-modeller, olika etniciteter och låtit manliga modeller visa klänningar ur damkollektionen. Just att ifrågasätta vår syn på manligt och kvinnligt är ett av hans främsta teman.

– Med manskjolen ville jag visa att män kan vara känslosamma och ses som sexuella objekt, precis som kvinnor. Och med Madonnas scenkläder ville jag visa hur man kan vara en sexig kvinna och stark på samma gång. Hon är det största macho som jag någonsin träffat, säger han.

"Petra var fantastisk att arbeta med"

Gaultier har dagen till ära klätt sig i en ABBA-t-shirt och han berättar om sin långa kärlekshistoria till Sverige. Han har arbetat med många svenska modeller genom åren och är ett stort fan av såväl ABBA som den svenska öppenheten. Nyligen klädde han den svenska programledaren Petra Mede när hon ledde Eurovision Song Contest.

– Jag är ett stort fan av Eurovision och det var den bästa showen någonsin. Nästa land kommer att få ett tufft jobb. Petra var fantastisk att arbeta med, hon är sådan stark karaktär.

Efter presskonferensen fick Sofis mode en egen pratstund med den pratglade designern.

Vad vet du om svenskt mode?

– Jag känner till Marcel Marongiu, som jobbar i Paris. Och så känner jag till H&M så klart. Jag tycker att de är bra. De gör kvalitet för massorna, vilket jag gillar. Det känns som om ni svenskar blir mer och mer fashion. Men ni har alltid kvar vissa principer som bekvämlighet, vilket reflekteras i hur ert samhälle är. Stockholm är inte lika hysteriskt som Paris och andra metropoler. Det är väldigt lugnt och kontrollerat, men på ett mjukt sätt.

Vilken av dina kreationer har varit mest kontroversiell?

– Dels manskjolen, för att det var så tabu att blanda maskulint och feminint, dels min chassidiska kollektion om den judiska kulturen. Vissa trodde att jag drev med den, men det var inte alls min mening. Jag ville visa skönheten i den judiska kulturen, precis som med vilken annan kultur som helst som jag inspireras av, säger han.

– Eller det mest kontroversiella var kanske när jag precis startade och mixade kläder på ett sätt som var helt nytt för modevärlden. De tyckte att det var för alldeles för mycket på en gång. I min allra första punkiga kollektion 1976 mixade jag en motorcykeljacka med tutukjol och grova Dr Martens-kängor. Det var något som folk inte ansåg hörde hemma inom couturen eller det franska modet. Men jag talade till de unga. Jag har aldrig varit rakt igenom kontroversiell, jag har alltid varit uppskattad i något läger. Det är mest de reaktionära som har varit emot mig. Men man kan inte tilltala alla, och det är inte meningen heller.

Finns det några tabun kvar att bryta mot inom modevärlden?

– Ja, jag känner att det finns en nykonservativ strömning i samhället just nu. En gammeldags moralism som är på väg tillbaka och som står för något som jag alltid arbetat mot. Så nu måste jag börja om från början igen.

Utställningen  ”The Fashion world of Jean Paul Gaultier – From the sidewalk to the catwalk” visas på Arkitektur och designcentrum i Stockholm den 15 juni till den 22 september. Den har tidigare satts upp i Montreal, men det finns en del Sverigeexklusiva inslag som nytagna modebilder.

Anna Flytström

ANNONS

Följ ämnen i artikeln