Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Svida om – utan att det svider i kassan

Uppdaterad 2011-04-05 | Publicerad 2011-04-04

Nu kan du fixa en helt ny garderob – på klädbiblioteket

BYT BYXOR – PÅ LÅN Klädbiblioteket Lånegarderoben i Midsommarkransen i södra Stockholm drivs av Kim Jülling Sedvall, Hanna Nyberg och Emilie Dahlström.

Allt fler skaffar ny garderob – utan att shoppa.

Klädbiblioteken sprider sig i Sverige.

– Många vill förnya sig ­utan att behöva konsumera, säger Emelie Dahlström på Lånegarderoben i Stockholm.

Umeå har ett. Stockholm ett. Malmö har nyss fått och Göteborg och Uppsala kan snart få.

Stamkunderna är ute efter vardagsplagg. De som kommer mer sällan lånar festkläder.

Klädbiblioteken som just nu poppar upp över landet, fungerar som vanliga bokbibliotek. Kläderna kan inte köpas, utan endast lånas ut veckovis, för att sedan återlämnas – hur kärt plagget än må ha blivit.

Nya möjligheter

– Vi ville kunna erbjuda ett alternativ till masskonsumtion av kläder, men ändå en möjlighet att kunna förnya sig, säger Hanna Nyberg, 28.

Tillsammans med Emelie Dahlström, 27, och Kim Jüllig Sedvall, 26, funderade hon på ett koncept som kunde förena det som kan tyckas oförenligt – mode och miljö.

På Kulturhuset i februari förra året satte de på prov upp Sveriges första klädbibliotek – som blev en succé. 450 plagg lånades ut på en vecka.

Öppnade i september

– Det fick oss att leta lokal för ett permanent klädbibliotek, berättar Hanna Nygren.

Lånegarderoben, som lånar ut begagnade kläder, öppnade i september och har i dag drygt 130 medlemmar som ­lånar i snitt ett plagg i månaden. Vissa lånar specifika festkläder. Stamkunderna lånar mest vardagsplagg som jeans och enklare tröjor.

– Det finns en herrkostym som är väldigt populär och är utlånad nästan hela tiden, ­säger Hanna Nygren, som ­berättar att hon själv skänkt kläder från sin mormor till ­utlåningen.

– Dem ser jag folk gå runt med på stan. Det är verkligen kul.

Vännerna driver Låne­garderoben ideellt, för att sprida nya idéer som rimmar med en hållbar utveckling.

– Det är inspirerande att börja tänka annorlunda, att man inte behöver äga något bara för att man vill ha det, ­säger Kim Jüllig Sedvall.

Siktar internationellt

Under en konferens om ­åtgärder för minskat avfall i Bryssel förra veckan höll Emelie Dahlström en före­läsning om vännernas initiativ.

– Vi fick en massa positiv ­respons från flera kommuner i olika EU-länder. Vissa fick visioner om att starta en ­bibliotekskedja så att man i framtiden ska kunna låna en klänning i Paris och lämna ­tillbaka den i London, säger hon.

Följ ämnen i artikeln