Ustiugov: "Kämpar inte bara för mig själv"

Publicerad 2017-01-04

Skidor. Fyra etappsegrar i rad. Nu förklarar Sergej Ustiugov att det internationella skidförbundets beslut att stänga av sex av hans landslagskompisar blev motivationen som gjort honom oslagbar i Tour de Ski så här långt.

– Hemligheten är motivationen på grund av alla som är hemma. Jag kämpar inte bara för mig själv, utan också för dem. Avstängningen är väldigt orättvis och på grund av det är min motivation på topp.

Det var i december förra året som Internationella olympiska kommittén, IOK, meddelade att sex ryska skidåkare är under utredning, misstänkta för att ha brutit mot dopningsbestämmelserna. Skidförbundet bestämde att de sex åkarna - Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petuchov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova och Jevgenija Sjapovalova - stängs av under utredningen.

I och med förstaplatsen i onsdagens jaktstart blev Ustiugov historisk som första herråkare att ta fyra raka segrar i Tour de Ski. Värsta konkurrenten om totalseger i årets tävling, norrmannen Martin Johnsrud Sundby, har också vunnit fyra etappsegrar i en och samma tour, men inte i rad.

TT-NTB