Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tabbe och rött kort sänkte Blåvitt

Publicerad 2014-08-04

Göteborg. Ett målvaktsmisstag och ett rött kort blev avgörande när AIK sköt bort Blåvitt från den fotbollsallsvenska toppstriden.

– Efter utvisningen visste jag att vi skulle vinna, sade matchhjälten Kennedy Igboananike.

AIK skuggar Malmö FF i tabellen efter 2-0 borta mot IFK Göteborg. Nu är det bara sex poäng upp till MFF. Samtidigt är Blåvitt troligtvis helt borta från guldstriden, 14 poäng bakom serieledaren.

– Det är inte tillräckligt bra av oss i dag. Det är inte längre sommar och sol. Det är mer rusk just nu, sade IFK-tränaren Mikael Stahre efteråt.

Framför allt två situationer fällde hemmalaget. Först när målvakten John Alvbåge bjöd på första målet i 34:e minuten.

Petade anfallaren blev hjälte

Kennedy Igboananike sköt hårt men långtifrån otagbart intill första stolpen och Alvbåge styrde in bollen över mållinjen. Igboananike, som har varit petad mycket under säsongen, var nöjd. Han spelade dessutom fram till Nabil Bahouis 2-0-mål.

– Jag är en professionell fotbollsspelare. När jag spelar försöker jag göra det så bra jag kan och det är samma sak om jag hoppar in. Det spelar ingen roll. Men det är klart att jag är glad för att vi vinner och spelar bra. Det betyder mycket att göra mål, sade Igboananike.

Den andra avgörande händelsen kom när IFK-backen Kjetil Waehler fick rött kort i 53:e minuten. Norrmannen kom in sent med en armbågstackling på just Igboananike.

– Det var självklart att det skulle bli rött kort. Efter det var det ingen tvekan, jag var 100 procent säker på att vi skulle vinna matchen, sade Igboananike.

Även AIK-debutanten Sauli Väisänen blev utvisad - i den 84:e minuten. Det spelade mindre roll.

Europa League-kval på torsdag

På torsdag kvalar båda lagen till Europa League. IFK ska försöka vända underläge borta mot portugisiska Rio Ave medan AIK har 1-1 med sig till sin hemmamatch mot Astana från Kazakstan.

– Vi går vidare. Det räcker med 0-0 för oss, men jag tror att vi vinner med ett eller några mål, sade Igboananike.

IFK har förlorat fyra matcher i rad - och har inte gjort mål i någon av dem. Mikael Stahre:

– Vi har inte energin som behövs. Samtidigt hade taket lyft på arenan om vi hade gjort 1-1. Nu gäller det att göra allt vi kan för att vinna på torsdag mot Rio Ave.

TT