Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

FN antar globalt förbud mot kärnvapen

Publicerad 2017-07-07

FN. På FN:s högkvarter i New York mottogs beslutet att förbjuda kärnvapen av applåder och glädjetårar. Utrikesminister Margot Wallström välkomnar förbudet medan Moderaterna är kritiskt.

Efter tre månader av förhandlingar antog FN på fredagen ett avtal om ett globalt förbud mot kärnvapen.

– Det blev stående ovationer och många glädjetårar, säger Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen, på plats i New York till TT.

Sverige var ett av få europeiska länder som deltog i förhandlingarna och Margot Wallström (S) välkomnar beslutet.

"Det är en mycket betydelsefull process som nu gått i mål, den första multilaterala förhandlingen på kärnvapenområdet på drygt 20 år", skriver utrikesministern i ett uttalande.

Kärnvapenstaterna negativa

Frågan är vad förbudet kommer att innebära i praktiken. De nio kärnvapenmakterna - däribland USA, Ryssland och Kina - bojkottade enligt nyhetsbyrån AFP såväl förhandlingarna som omröstningen. Även de flesta Natoländerna bojkottade.

"Förbudskonventionen som antogs i dag i New York är inte förenlig med våra alliansförpliktelser i Nato. I den här frågan står vi enade med våra allierade", säger Norges utrikesminister Børge Brende i en kommentar.Â

Moderat motstånd

Moderaterna är kritiskt till vad partiet kallar en "tandlös" konvention.

"Den riskerar att påverka Sveriges relationer till våra viktigaste partnerländer. Än värre är att konventionen kommer att undergräva Sveriges säkerhetspolitiska handlingsfrihet eftersom den är oförenlig med ett framtida svenskt Nato-medlemskap" skriver utrikespolitiska talespersonen Karin Enström i ett uttalande.

Verkar normerande

Wallström menar dock att förbudsavtalet kan bli ett viktigt verktyg.

"I stället för nedrustning ser vi hur investeringar görs för att modernisera kärnvapenarsenalerna. Vi behöver bryta den utvecklingen, bland annat genom en stärkt global norm mot kärnvapen. En förbudskonvention kan bidra till det", säger Margot Wallström.

En uppfattning som delas av Josefin Lind.

– Vi har sett historiskt hur andra avtal gett en normerande effekt och bidragit till nedrustning, säger hon.

TT