Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Saudiarabien anklagas för terrordåd i Iran

Publicerad 2017-06-07

Iran. Minst 13 personer har dödats och cirka 40 skadats i vad som förefaller vara två koordinerade attentat i Irans huvudstad Teheran.

Terrorgruppen IS tar på sig attackerna - och iranska Revolutionsgardet skyller dåden på Saudiarabien och USA.

"Det här terrordådet, en vecka efter mötet mellan USA:s president och en av regionens mest reaktionära regeringar (Saudiarabien), /.../ visar att de är inblandade i det här bestialiska dådet", heter det i ett uttalande från den iranska halvmilitära styrkan Revolutionsgardet, som också hotar att hämnas dåden.

USA:s President Donald Trump antyder att den iranska regimen skördar vad den sått. I en skriftlig kommentar säger Trump att han ber för de oskyldiga offren, men tillägger: "Vi understryker att stater som stöttar terror löper risk att falla offer för den ondska de främjar".

Landets president Hassan Rohani säger att attackerna kommer att göra Iran mer enigt och mer beslutsamt i kampen mot terrorismen. Han manar också till global enighet för att bekämpa terrorismen, enligt den statliga nyhetsbyrån Isna.

Men Irans högste andlige ledare, ayatolla Ali Khamenei, viftar bort attackerna som betydelselösa. Khamenei talar inför studenter i Teheran om "smällare", som "inte kommer att påverka folkets vilja det minsta", rapporterar AFP. Iran stöttar president Bashar al-Assad i Syrien i kampen mot rebeller inklusive IS, och enligt Khamenei har detta förhindrat betydligt värre terrorattacker.

Sköt i parlamentsbyggnaden

Angriparna tog sig in i Irans parlament under morgonen, utklädda till kvinnor, beväpnade med automatvapen och bombvästar.

– Jag var inne i parlamentet när skjutningen ägde rum. Alla var chockade och rädda. Jag såg två män som sköt slumpmässigt, säger en anonym journalist till nyhetsbyrån Reuters.

Kort därefter utlöste självmordsbombare sin sprängladdning i ayatolla Khomeinis mausoleum, söder om stadskärnan. Ytterligare en angripare sköts ihjäl vid platsen.

Efter fem timmar meddelade iranska nyhetsbyråer att attacken mot parlamentet var över, och att de fyra personer som låg bakom den skjutits ihjäl. Attackerna hade då krävt 12 människoliv och skadat ett 40-tal, vilket gör dem till det blodigaste terrordådet i Teheran på årtionden.

Fem misstänkta har gripits, meddelar Teherans polischef på kvällen.

Upptrappning av konflikten

Den sunnimuslimska terrorgruppen IS säger sig ligga bakom attacken, vilket enligt Reuters är första gången gruppen tar på sig ett dåd i det shiitiska Iran. Medan attacken ännu pågick publicerade IS ett filmklipp i sin propagandakanal Amaq, som sades visa en gärningsman inne i parlamentet.

Iran har bekämpat sunniextremistiska grupper, däribland IS, i både Irak och Syrien. De har också ofta drabbat samman vid gränserna mot Irak och Afghanistan, men större terrordåd i Iran har inte varit vanliga.

I mars hotade IS i en video på persiska att "besegra Iran", och kort efter dåden kom nya hot om fler attacker. På sistone har också relationen mellan Iran och Saudiarabien blivit allt mer spänd.

"Hänger på Irans svar"

Om IS ligger bakom dåden kan det innebära en upptrappning av konflikten, varnar experter.

Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, ser två skäl som talar för att IS är skyldigt.

– För det första att det är Iran och shiamuslimer som attackeras, och det kan man se som ett sätt att försöka utvidga konflikten mellan shia- och sunnimuslimer. Och för det andra själva tillvägagångssättet: Iran har en ganska stark säkerhetsapparat, det är långt ifrån okomplicerat att operera inne i Iran och kräver en viss kunskap och planering.

Allt hänger nu på hur Iran svarar, anser han.

TT

Följ ämnen i artikeln