USA-saudiskt vapenavtal med udd mot Iran

Publicerad 2017-05-20

Saudiarabien. Efter ett kungligt mottagande i Saudiarabien blev en av de första åtgärderna för USA:s president Donald Trump - som pressas hårt av politiska skandaler på hemmaplan - att underteckna ett vapenavtal värt 110 miljarder dollar.

Avtalet är också en tydlig markering mot den saudiska ärkefienden Iran.

– Detta (avtalet) ska särskilt ses mot bakgrund av skadlig iransk påverkan och de Iranrelaterade hot som förekommer mot samtliga saudiska gränser, förklarade den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson när han på en presskonferens i Riyad tillsammans med sin saudiske kollega Adel al-Jubeir presenterade vapenavtalet länderna emellan.

Avtalet är värt hisnande 110 miljarder dollar (drygt 960 miljarder kronor), men enligt den saudiske utrikesministern ligger det totala värdet i praktiken på 380 miljarder dollar (drygt 3 500 miljarder kronor).

"Ro hem order till USA"

Tonen var fortsatt hård mot den saudiska ärkefienden Iran under presskonferensen och Tillerson uppmanade exempelvis Iran att "upphöra med sina ballistiska robottester" och att "avväpna det iranska terrornätverket".

Presskonferensen hölls efter att Donald Trump och den saudiske kungen Salman undertecknat avtalet, vilket de gjorde några timmar efter att det amerikanska presidentplanet Air Force One landat i Riyad.

Att Trump går så hårt åt Iran stärker relationen med Saudiarabien, säger Jan Hallenberg, forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet och expert på amerikansk utrikespolitik.

– USA under Trump anser att Iran är mycket farligare än vad Obama menade. Han ogillar den iranska regimen väldigt mycket. Republikanerna anser ju att är Irans kärnvapensträvan är det största hotet i hela Mellanöstern, säger Hallenberg.

Samtidigt är det gigantiska vapenavtalet ett tecken på att USA vill se en allians mot IS, och eventuellt att Saudiarabien ska samarbeta mer med Israel för att få till fredsförhandlingar, enligt experten.

– Då är vapenförsäljningar något sätt att manifestera goda relationer. Trump vill också visa att han har en förmåga att ro hem order till USA, så att det inte bara är USA som har underskott. Det är både strategiskt och ekonomiskt det här, säger Hallenberg.

Besöket i Riyad är Trumps första utlandsresa som USA:s president och många har höjt på ögonbrynen över att han valde just Saudiarabien som första resmål.

Känsligt tal

Förutom vapenavtalet väntas huvudnumret under besöket är ett anförande om islam som Trump på söndag ska hålla vid en lunch för ledare från över 50 muslimska länder. Talet blir "inspirerande men rakt" om vikten av att bemöta radikala ideologier och extremism, har den nationelle säkerhetsrådgivaren H R McMaster sagt inför besöket.

Trumps utlandsresa - som också bland annat omfattar besök i Israel, Italien och Bryssel - sker samtidigt som det stormar rejält kring den amerikanske presidenten på hemmaplan, med dagliga avslöjanden om hans agerande i fråga om de misstänkta kontakterna med Ryssland under valrörelsen.

TT-AFP-Reuters

Följ ämnen i artikeln