Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Erdogan: Observatörerna ska veta sin plats

Publicerad 2017-04-17

Turkiet. Folkomröstningen i Turkiet som ger presidenten mycket mer makt bör ogiltigförklaras, anser oppositionspartiet CHP efter misstänkta oegentligheter med valsedlarna.

Kritiken upprepas av valobservatörer från OSSE och Europarådet, men Turkiet slår ifrån sig.

Resultatet var en seger för president Recep Tayyip Erdogan och hans nya grundlag - men den var knapp, 51,4 procent av rösterna när nästan alla röster räknats.

– Ojämlika förutsättningar rådde under folkomröstningen, och kampanjens två parter hade inte likvärdiga möjligheter, säger Cezar Florin Preda, som lett valobservatörerna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och Europarådets parlamentariska församling (PACE).

Valmyndighetens beslut att tillåta röstsedlar utan officiell stämpel kan ha påverkat valet och sena förändringar i regelverket kring rösträkningen tog bort en viktig skyddsmekanism, säger Preda.

"Vet er plats"

Erdogan svarar att myndigheterna varken sett, hört eller känner till några av de överträdelser observatörerna ska skriva om i sina "politiskt motiverade rapporter".

– Vet er plats, säger han med adress till observatörerna.

Turkiets största oppositionsparti CHP kräver att folkomröstningen ogiltigförklaras. Partiets vice ordförande, Bülent Tezcan, kallar beslutet att räkna med valsedlar som saknar officiell stämpel för "olagligt".

– För tillfället är det omöjligt att avgöra hur många sådana röster det finns och hur många som stämplats efteråt. Därför är det enda beslut som kan få slut på debatten om legitimiteten (av omröstningen) och minska människors berättigade oro att YSK (valmyndigheten) ogiltigförklarar valet, säger Tezcan enligt Reuters.

Partiet kräver en omräkning av uppemot 60 procent av rösterna.

Robert Hall från Folke Bernadotte-akademin deltog i ett av tolv team som fungerat som valobservatörer. Han har varit i nordöstra Turkiet i tolv provinser.

Olika villkor

Invånarna i provinserna har haft helt olika villkor beroende på vilka partier som representerades i området och om de haft möjlighet till kampanjarbete eller inte. Hall hänvisar till en 14-sidig rapport från europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE. OSSE har haft 35 internationella observatörer i landet sedan den 17 mars och följt hela kampanjarbetet och haft kontakter med politiker och journalister.

OSSE drar slutsatsen att de två olika sidorna inte har haft samma möjligheter, att väljarna inte fått opartisk information om de viktiga aspekterna av reformen och att civilsamhället inte har kunnat delta.

– På grund av det undantagstillstånd som rått sedan juli 2016 och det misslyckade kuppförsöket har de grundläggande friheter som är nödvändiga för en genuint demokratisk process avskurits, säger Hall.

Massuppsägningar och frihetsberövanden av tiotusentals människor har också påverkat, liksom bristande medieteckning och begränsad tillgång till medier.

Erdogan: EU mindre viktigt

Erdogan säger att det är mindre viktigt om EU väljer att avbryta förhandlingarna om turkiskt medlemskap. Han säger även att ett turkiskt avbrytande av förhandlingarna kan komma att avgöras i en folkomröstning.

Han hoppas att grundlagsförändringarna kan vara genomförda till valet i november 2019.

Turkiet har också förlängt undantagstillståndet som infördes efter kuppförsöket i juli förra året med ytterligare tre månader, rapporterar Reuters.

På en fråga om USA:s president Donald Trump oroas över observatörernas uppgifter svarar Vita husets talesperson Sean Spicer att en bedömning väntas från observatörerna om 10-12 dagar.

– Vi väntar tills vi ser deras rapport.

TT

Följ ämnen i artikeln