Trumpseger sprider oro i Ukraina

Publicerad 2016-11-13

Ukraina. Det går en orosvåg genom det krigshärjade Ukraina sedan Donald Trump vunnit USA:s presidentval. Stödet från Vita huset är avgörande för att den nuvarande pro-västliga pakt som styr i Kiev ska överleva på sikt, enligt bedömare.

Det är en pressad Petro Porosjenko, Ukrainas president, som kommer till Stockholm under måndagen. På hemmaplan haglar högljudda krav på nyval. Samtidigt trappas de drygt tvååriga striderna i östra Ukraina upp, enligt den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE. Antalet dödade närmar sig nu 10 000.

"Ukraina förlorare"

Till listan kan nu även läggas Donald Trump, som sagt sig kunna överväga att erkänna Rysslands annektering av Krim, dra tillbaka stöd till Natoländer i Östeuropa och starta om på ny kula för att värma upp USA:s frostiga relationer med Ryssland och president Vladimir Putin.

"Världens största förlorare i natt - Ukraina", skrev USA:s tidigare Moskvaambassadör Michael McFaul på Twitter när det stod klart att Trump skulle vinna.

Men Oleksiy Haran, professor i statsvetenskap vid Mohyla-universitetet i Kiev, tar Trumps uttalanden under valkampanjen med en nypa salt.

– Han sade mycket konstiga saker. Men han är utrikespolitiskt oerfaren och de var i huvudsak riktade mot den egna väljarkåren, säger Haran.

Att förutse vad som står för dörren är svårt, enligt Haran. Men han tror på en mer balanserad Trump som president och att utrikes- och säkerhetspolitiken kommer präglas av vilka personer som blir ansvariga ministrar och rådgivare.

– Traditionellt är republikanerna tuffare mot Ryssland än demokraterna. I kongressen har de röstat för sanktioner mot Ryssland och även pläderat för export av vapen till Ukraina, ett förslag Obamaregeringen stoppade, säger Haran.

Den ryska sfären

Finansiellt är läget också skakigt i Kiev. Internationella valutafonden (IMF) tvekar inför utbetalningen av nästa omgång nödlån på 1,3 miljarder dollar (cirka 12 miljarder kronor). Pengarna ska enligt plan betalas ut i december, men IMF:s krav på pensions- och jordbruksreformer har stoppats i det splittrade parlamentet i Kiev.

Det behövs minst 10 miljarder dollar i stöd nästa år för att stabilisera läget, enligt Oleg Ustenko, nationalekonom och vd för tankesmedjan Bleyzer i Kiev.

Han räknar med en tuffare spelplan för Ukraina med Trump i Vita huset och att Trump blir mer pragmatisk än Barack Obama har varit i Ukrainafrågan.

– Det innebär att regeringen nu måste leverera de reformer som krävs. Det är enda sättet att överleva. Alternativet är att återvända till den ryska sfären.

TT

Följ ämnen i artikeln