Erdogan jagar terrorister i skolorna

Publicerad 2016-07-19

Turkiet. Skolor och universitet är nästa mål i den turkiska statsledningens jakt på motståndare. Tiotusentals lärare stängs nu av från jobbet, utpekade som terroranstrukna.

Tisdagens besked är drastiska: 21 000 pedagoger i privatskolor får sina lärarlicenser indragna, enligt vad en företrädare för utbildningsdepartementet säger till nyhetsbyrån Reuters. Samtidigt rapporterar tv-kanalen NTV att 15 200 anställda i statliga skolor stängts av från tjänstgöring. Dessutom har 1 577 skolchefer beordrats att lämna turkiska universitet.

Sedan kuppförsöket mot president Recep Tayyip Erdogan i fredags, som krävde minst 232 liv, har enligt Reuters 35 000 andra offentliganställda gripits eller sparkats, bland dem domare, militärer, poliser och regeringstjänstemän.

Liksom dessa pekas nu lärarkåren ut som stödtrupp till Erdogans fiende Fethullah Gülen, som anklagas för att ligga bakom kuppen.

Krävs utlämnad

Gülen lever i exil i USA. Erdogans regering säger sig ha skickat dokument till USA för att få honom utlämnad.

Gülen själv har förnekat att han skulle ligga bakom kuppförsöket, som han även fördömt offentligt. USA:s utrikesminister John Kerry har tidigare sagt att Erdogan får lägga fram "bevis, inte anklagelser" om Gülen ska lämnas ut.

Gülen, som i sin tur har anklagat Erdogan för att själv ha iscensatt kuppförsöket, är inte orolig för egen del.

– Rättstatens principer efterföljs här. Jag tror inte att regeringen kommer att bekymra sig över något som saknar laglig grund, säger han till nyhetsbyrån AFP i USA.

Gülen och Erdogan samarbetade till 2013 när Gülen-anknutna åklagare riktade korruptionsanklagelser mot ministrar i regeringspartiet AKP och mot en av Erdogans söner. Sedan dess är de bittra fiender.

"Krossa rörelsen"

Toni Alaranta, Turkietexpert och forskare vid utrikespolitiska institutet i Finland, tror att Gülen-anhängare i Turkiet kommer att leva farligt framöver.

– I tre år har de varit AKP-partiets största fiende. Nu kommer man försöka krossa hela rörelsen, det råder det knappast någon tvekan om, säger han till TT.

Gülen-rörelsens och Gülens egen agenda är inte helt lätt att definiera enligt Alaranta.

– Det är reformistisk islamsk rörelse och Gülen själv har alltid framhållit att han förespråkar individuell upplysning och kännedom om den egna religionen, snarare än att det skulle röra sig om en rörelse med en politisk agenda.

– Å andra sidan finns det en video där han säger att "vi måste vara tålmodiga, tiden kommer när våra värderingar kommer att finnas i samhället i Turkiet." Det är såklart ett mer politiskt påstående, eftersom det framhåller ett islamskt samhälle som ett idealsamhälle, fortsätter han.

TT