Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Löfven vill pressa till asylansvar

Publicerad 2016-03-09

Politik. Länder som inte vill ta emot flyktingar i ett gemensamt EU-system, bör heller inte få vara med i gränskontrollsamarbetet Schengen, anser statsminister Stefan Löfven (S).

Statsministern lanserade sin idé i EU-parlamentet i Strasbourg, inbjuden för att tala och debattera om situationen i EU. Naturligt nog kom mycket att handla om flyktingkrisen.

Stefan Löfven påminde om att Sverige tagit emot en stor andel asylsökande, samtidigt som andra länder knappt tar emot någon.

– Jag kan inte se hur länder som inte vill delta i ett gemensamt asylsystem kan delta i Schengensamarbetet heller, sade Löfven i sitt tal.

Svårt kasta ut

EU-parlamentets talman Martin Schulz kände sympati för principen, men tror att det blir svårt rent rättsligt att exkludera ett land ur Schengen. Även Stefan Löfven är medveten om detta.

– Jag tänker inte driva någon legal process. Men jag tycker att den här diskussionen måste komma igång, att man inte kan vara med i ett samarbete som bara innebär fördelar, säger Löfven efter talet.

Från EU-parlamentets talarstol upprepade Stefan Löfven ännu en gång att alla länder måste ta sitt ansvar i flyktingkrisen. Men hittills har inte ens tusen av de 160 000 flyktingar som EU-länderna kommit överens om att fördela mellan sig omfördelats.

– Det går framåt, om än alldeles för långsamt. Men vi kan inte släppa på principen att alla länder har ett ansvar, säger han.

Svensk historia

Debatten som följde blev en mycket svensk historia. Nästan hälften av de anmälda talarna var svenska EU-parlamentariker. Flera av dem kritiserade det flyktingförslag som nu förhandlas med Turkiet i hög hastighet inför nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel, framför allt den del som innebär att flyktingar som kommer till Grekland snabbt ska skickas tillbaka till Turkiet.

– Det kommer inte att lösa någonting på sikt. Flyktingarna kommer att hitta andra sätt att ta sig till Europa, sade Cecilia Wikström (L).

En hel del av Stefan Löfvens tal handlade om det som på EU-språk kallas för det sociala Europa, och ofta handlar om arbetsmarknadens villkor. Löfven passade på att bjuda in till ett socialt toppmöte i Sverige 2017, för att utarbeta en strategi för ett "socialt Europa".

TT

Följ ämnen i artikeln