Turkietexpert: EU-samtal teater

Publicerad 2016-03-08

Flyktingkrisen. EU har gjort sig alldeles för beroende av Turkiet, som nu kan använda flyktingfrågan för att utöva utpressning mot EU. Samtidigt handlar de nya samtalen delvis om politisk teater - förhandlingar om EU-medlemskap är orealistiska, varnar en Turkietexpert.

Visst kan Turkiet och EU börja förhandla om enklare delar som penning- och finanspolitik, men förr eller senare kommer känsligare frågor upp på bordet, konstaterar Toni Alaranta, Turkietexpert vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

– Rättstaten, ett oberoende rättsväsende och ett fritt civilsamhälle... Det är en fullständig återvändsgränd, säger han.

Paul Levin vid institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet varnar för att länka de pågående realpolitiska förhandlingarna om flyktingpolitik till Turkiets ansökan om EU-medlemskap: Just förhandlingarna om EU-medlemskap varit unionens starkaste vapen för demokratisering i Turkiet.

Det kan tyckas problematiskt att flytta sig framåt i förhandlingsprocessen nu, när Turkiet också slår ner på fria medier. Men att öppna förhandlingskapitel om demokrati och mänskliga rättigheter skulle faktiskt kunna hjälpa situationen i landet - så länge man inte tummar på reformkraven, anser han.

Positiv till samarbete

Levin är samtidigt positiv till de nya Turkiet-förhandlingarna som han anser är mer realistiska än första vändan i höstas. Då åtog sig Turkiet att stoppa alla som försökte ta sig över från Turkiet till EU - hur detta i praktiken skulle gå till var oklart, enligt Levin. Nu åtar Turkiet sig i stället att ta tillbaka dem som redan flytt över havet till Grekland.

Både Levin och Alaranta ser problem i Turkiets övertag i förhandlingarna, men Levin är i grunden positiv till samarbete: Risken är annars att syriska flyktingar blir "gisslan" i en olöst flyktingsituation, anser han.

Stora kostnader

Turkiets krav på mer pengar från EU för att hantera flyktingarna är berättigat, enligt Alaranta. Här har Turkiet stora kostnader, och detta krav tror han också att landet kommer att få gehör för.

Men Turkiets agerande, som han ser som en sorts utpressning, kommer att sätta spår:

– I det långa loppet kommer detta att lämna en väldigt bitter eftersmak hos de europeiska ledarna. Den långsiktiga relationen kommer att bli mycket ansträngd.

TT

Följ ämnen i artikeln