Bomben "ett slag i ansiktet på Kina"

Publicerad 2016-01-07

Nordkorea. Genom den påstådda vätebomben har Nordkorea återigen tagit omvärlden på sängen. Sydkorea skramlar med vapen och i USA hörs krav på nya sanktioner. Frågan är om Kina vågar agera mot den slutna regimen.

– Den nordkoreanska regimen är inte självmordsbenägen eller korkad. De har noga överväg saken och gjort bedömningen att det här ökar deras säkerhet - även om jag inte håller med om deras analys, säger Kinakännaren Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm.

Många bedömare ställer sig tvekande till om det verkligen var en vätebomb som den hårdföra diktaturen sprängde på onsdagen. Men reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Ökat vapenskrammel

Sydkorea svarade på provsprängningen genom att sätta militären i högsta beredskap. Seoul meddelade också att man återupptar de omdiskuterade propagandasändningar, som spelas upp från specialbyggda jättehögtalare längs med den hårt bevakade gränsen. Den högljudda krigföringen mellan länderna upphörde så sent som i augusti, efter förhandlingar med Nordkorea.

En militärkälla i Sydkorea säger till nyhetsbyrån Reuters att Seoul och USA diskuterar att placera ut fler amerikanska strategiska vapen på Koreahalvön.

– Det är ett allvarligt misstag att se detta - och Nordkoreas kärnvapenprogram - som något sorts politiskt utspel. Först och främst handlar det om säkerhet. De anser, liksom alla andra länder med kärnvapen, att de behöver dem för att försvara sig, säger Joel Wit, Nordkoreaexpert vid Johns Hopkins-universitetet i USA, på telefon till TT.

Ett enigt säkerhetsråd i FN - inklusive Kina - har fördömt provsprängningen. Men den stora frågan är hur supermakten, som sedan länge varit Nordkoreas enda allierade, kommer att agera.

– Jag tror att kineserna är väldigt arga. Men Kina har viktigare prioriteringar, som att bibehålla stabiliteten runt landets gränser, säger Joel Wit.

"Ett slag i ansiktet"

Niklas Swanström ser provsprängningen som "ett slag i ansiktet" på den mäktiga grannen och tror på en mycket hårdare linje från Peking - men inte i den omfattning som västmakterna skulle önska.

– Att man påstår att det är en vätebomb kanske är viktigare än om det faktiskt är det, eftersom man därmed visar sina intentioner. Det här tar all form av dialog och kommunikation i regionen två steg tillbaka.

Nordkorea lever sedan nästan två decennier med FN-sanktioner, något som inte hindrat den slutna diktaturen att fortsätta utveckla sitt kärnvapenprogram. Att endast skärpa sanktionerna är dömt att misslyckas, anser Joel Wit.

– En strategi för Nordkorea handlar inte bara om sanktioner, sanktioner och sanktioner. Det är allt folk tänker på i Washington nu för tiden. En riktig strategi innebär att vi verkligen sätter press på Nordkorea, samtidigt som vi håller möjligheterna till dialog öppna, säger han till TT.

TT