Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Historiskt valraffel i Spanien

Publicerad 2015-12-16

Spanien. Två etablerade huvudrivaler ryker ihop i tv så att flisorna yr. Det passar deras två unga utmanare utmärkt.

Spaniens parlamentsval på söndag blir historiskt och en garanterad rysare.

I flera årtionden har konservativa PP och socialistiska PSOE växlat vid makten i ensamt majestät. Denna tvåpartiepok upphör med all säkerhet på söndag. Ytterligare två spelare har blandat sig i leken: Mittenhögerpartiet Ciudadanos (Medborgare) och vänsterrörelsen Podemos (Vi kan).

Alla fyra partier är så stora att de kan komma att utgöra regeringsunderlag. Men hur är ovisst. Väntar koalition, pakter eller rentav minoritetsregering?

Oavsett vilket lär spanjorerna på måndag vakna upp i en helt ny politisk situation - såvida inte opinionsmätningarna hamnat totalt snett.

Inget annat likt

En spansk valrörelse är verkligen inte som en svensk. Den första och enda (!) debatten mellan premiärminister Mariano Rajoy (PP) och partiledaren Pedro Sánchez (PSOE) hölls sent i måndags kväll.

Det var ingen vacker syn.

Utmanaren Sánchez flög direkt på Rajoys strupe med de korruptionsavslöjanden som plågat PP svårt på senare år. Att PSOE också dragits med korruptionsskandaler besvärade inte Sánchez.

Sluggerfesten slutade med ömsesidiga anklagelser om lögner och ohederlighet. Hån och oförskämdheter ven i den gråtrista studion hos spanska tv-akademien.

Mot korruptionen

Många spanska analytiker drog slutsatsen att den föga statsmannalika duellen gynnat de oinbjudna ledarna för uppstickarpartierna Ciudadanos och Podemos, Albert Rivera respektive Pablo Iglesias.

I vad mån kan vi inte veta eftersom de sista tillåtna opinionsmätningarna publicerades före debatten.

Rivera och Iglesias står långt ifrån varandra ideologiskt, men delar ambitionen att göra upp med korruptionskulturen och det politiska etablissemanget (läs PP och PSOE). Efter debatten var de förnöjt överens om att tvåpartisystemet spelat ut sin roll.

– Det var epilogen på en epok. Vi såg två kandidater fångade i det förflutna. Låt folket döma, sade Iglesias enligt Europa Press.

Stor osäkerhet

PP kommer in på upploppet som största parti och spås nå 25-30 procent. Efter mandatperiodens nedskärningar och impopulära reformer pekar Rajoy nu på goda tillväxtsiffror och att recessionen är över. Fast arbetslösheten är ännu låst över 20 procent.

Valspurtens stora frågetecken är den mycket höga andelen osäkra väljare.

– Nu finns det fler partier vilket komplicerar för väljaren att avgöra var rösten gör mest nytta. Man måste beakta olika koalitionsalternativ, som knappt alls har behandlats i debatten, säger Jakob Lewander, Spanienexpert och statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

Ett annat ämne lite i skymundan är Kataloniens oförutsägbara självständighetsprocess, som på grund av interna maktkamper i Barcelona tagit ett slags paus.

– I tv-debatten slängde Rajoy och Sánchez siffror i ansiktet på varandra och tassade runt den katalanska frågan, konstaterar Jakob Lewander.

TT